Városbarátok

2023.05.12. 19:00

„Béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő…”

Békenapi főhajtást szervezett a pápai Petőfi Városbarát Egylet. Az esemény keretében a csoport ellátogatott az Alsóvárosi köztemetőben álló második világháborús emlékműhöz és fejet hajtott az áldozatok emléke előtt.

Haraszti Gábor

Húsz éve tisztelegnek helyi civilek az európai béke napja előtt

Fotó: PVE

Maroknyi csoport gyülekezett a tizenöt esztendeje elhunyt Marton László Kossuth-díjas szobrászművész emlékművénél, hogy a fasizmus, a nácizmus felett aratott győzelem emléknapján, az európai béke napján közösen rójja le tiszteletét. Kerecsényi Zoltánnak, az egylet ügyvivőjének kezdeményezésére több mint két évtizede hajtanak fejet a pápaiak az áldozatok és a háború utáni békeidőszak kezdetének emléke előtt. 

A második világháború sok súlyos megpróbáltatást jelentett a pápaiaknak is. A támadások polgári áldozatai mellett a gettókba és a koncentrációs táborokba hurcolt zsidó vallású és más személyek közül több mint kétezer ember vesztette életét. Sok pápai anya, feleség és gyermek gyászolta szeretteit, akik a Don mentén hunytak el. 

A pápai tisztelgők mécseseket gyújtottak és virágszálakat helyeztek el a magyar, a szovjet, a német katonai mementóknál. Innen elsétáltak a húsz esztendeje elhunyt Szóllás László pápai helytörténetkutató, fotóriporter, rádiótudósító nyughelyéhez is, ahol szintén a kegyelet virágát helyezték el, akiről az egylet idén külön is meg szeretne majd emlékezni egy ankét keretében. A megemlékezés zárásaként Kerecsényi Zoltán saját versét olvasta fel a megjelenteknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában