Villanykábelt fektettek

2023.05.22. 17:30

Egyetlen rossz mozdulat is végzetes lehetett volna! Kikötve dolgoztak a sziklás sümegi várfalon (videó)

Kikötve, alpintechnikát alkalmazva Papp Imre várkapitány vezetésével háromszáz méteren át, 45 fokos, meredek sziklafalba vájt árokba helyezték el a villanyvezetéket a sümegi vár keleti szárnyának biztonságos energiaellátása érdekében a napokban.

Kovács Erika

Papp Imre várkapitány a meredek várfalnál mutatja a villanyvezetéket, amit egy speciális védőcsőben helyeztek el a sziklás lejtőn

Fotó: Kovács Erika/Napló

Papp Imre várkapitány is részt vett az alpintechnikát igénylő, veszélyes munkában, melyre szükség volt a megújult rész biztonságos energiaellátásáért. 

Az előzményekről a várkapitány felidézte, a Nemzeti Örökségvédelmi Felügyelőség jóvoltából elkészült a keleti szárny, a kápolnától a Köves-bástyáig, amely mintegy másfél milliárdos beruházás. Ez magában foglalja a bognár- és kovácsműhelyt, a középkori éttermet, konyhát, valamint különböző kiállításokat. Az épületrész klimatizált, és annak érdekében, hogy biztonságosan lehessen üzemeltetni, egy új, korszerű kábelre volt szükség, mely a várparkolótól indul. Ott helyeztek el egy transzformátort, és a minap fűzték bele a meredek falon felfelé vezető, 300 méteres gégecsőbe, illetve speciális védőcsőbe a hat centiméteres villanykábelt. 

A munka előtt egy hónapon át hatalmas gépekkel vájták a rendkívül meredek, 45 fokos sziklát, illetve ásták ki a várhoz vezető sziklafalban az árkot a gégecsőnek. Mindezt a biztonság miatt alpintechniával, a falhoz kikötve, kifeszített kötélbe kapaszkodva végezték, nehogy leessenek munka közben, mert egy rossz mozdulat akár végzetes is lehetett volna. Így vitték fel magukkal egyebek mellett a kitermelt anyagot megtartó fatáblákat, illetve paneleket, a betonvasakat, a gépeket, a csákányt, valamint a lapátokat. Ehhez a különleges és nehéz munkához a beruházó nem talált vállalkozót, ezért a várkapitány és néhány ember magára vállalta a feladatot, amit sikerrel elvégeztek. Arra is ügyeltek, hogy ásáskor a kitermelt sziklás földet ne az árok mellé helyezzék le, mert az lecsúszott volna a meredek falon, ezért 15-20 méterenként fapanelekből támfalakat tettek ki, hogy azok tartsák meg a kitermelt sziklás földet a várfalon, ami aztán visszakerült ásás után az árokba.

Papp Imre várkapitány a kérdésre, hogyan tudták elvégezni ezt a különleges, veszélyes munkát, azt mondta, gyerekkora óta mássza a falat, szenvedélye a vár, így ezt a feladatot is sikerült megoldani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában