Ez jelenti a jövőt

2023.05.09. 11:30

Lendületben a Somlón: vízvezetéket, kerékpárutat építenek, őrzik az ültetvényeket

Vízvezetéket, kerékpárutat építenek a Somlón, ahol szívügyüknek tekintik az ültetvények megőrzését és a hegyről származó bor népszerűsítését is, minderről Kiss János, Somlószőlős polgármestere beszélt lapunknak.

Kovács Erika

Kiss János, Somlószőlős polgármestere: vízvezetéket, kerékpárutat építünk a Somlón, és őrizzük az ültetvényeket

Fotó: Kovács Erika/Napló

- Még 2017-ben álltunk neki a vízvezeték kiépítését érintő munkálatoknak a somlószőlősi oldalon, amit megterveztetett az önkormányzat Somlójenővel és Somlóvásárhellyel közösen, amit, mint egy legó, az egymásra épülő befizetések révén tudunk megvalósítani - fogalmazott Kiss János. A polgármester hozzátette, természetesen az fizet, aki tud, illetve szeretne, a részletekről értesítéseket küldtek, fórumokon tájékoztatták az embereket, és táblát is kihelyeztek a beruházásról. 

Fotó: Kovács Erika/Napló

Először víziközmű-társulatot szerettek volna létrehozni, de sajnos azt nem tudták megvalósítani, mert nincsenek helyben lakók az érintett útszakaszon. Ezért létrehozták a Somló Vízellátásáért Nonprofit Kft.-t, majd tavaly decemberben, közel 30 millió forintért megvásárolták a Vízker Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-től a 160 centiméter átmérőjű csővezetéket, amit a somlószőlősi Hegy-kútnál elhelyeztek. Ezt a paramétert a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér Megyei Szakaszmérnöksége írta elő. A tervezett 110-es méretről azért kellett az említettre váltani, mert több mint 2,5 kilométeres szakaszról van szó, és ha adott esetben tűz van és több tűzoltó autó szeretne vízhez jutni, akkor a cső víztározóként is működhet. A cső 12 méteres darabokból áll, a vezeték összehegesztését a nonprofit kft. végzi el. A vízvezeték a leendő bicikliút alatt épül meg. Akik nem kérnek vizet, illetve nem fizetnek be a kivitelezéshez, azok a telekhatáron belül, a földben, több mint egy méter mélyen kapnak ledugózott, úgynevezett lekötést. Ha az ingatlan tulajdonosa befizeti az adott összeget, megkaphatja a vizet a szolgáltatótól, a Bakonykarszt Zrt.-től. 

- A vezeték kiépítése nagyon kedvezően érinti a Somló életét, mert a bevezetett vízzel sokkal komfortosabb lehet az emberek élete, legyen szó akár a mindennapjaikról, illetve a szőlészetről, borászatról. Úgy gondoljuk, ez jelenti a jövőt, illetve a bicikliút - hangsúlyozta Kiss János. 

Az útról elmondta, 500 milliós kiírásra pályáztak konzorciumban Somlójenővel, szerencsére sikerrel. Terveik szerint az út Somlószőlős Hegy-kúttól menne a 8-as főúthoz vezető úttal párhuzamosan, egészen a Séd-forrásig, majd Somlójenőig, illetve átmegy a 8-as főúton, ahol fények, lassítók jelzik a biciklis közlekedést. A bicikliútnál a közbeszerzés lezárult, a területeket érintő kisajátítások, illetve a területi megegyezések vannak még hátra. A polgármester reményei szerint mindez augusztusig megvalósul, akkor kezdődhet a kivitelezés, a munka pedig idén decemberben fejeződhet be. Szerinte az úttal új lendületet kaphat a hegyet érintő kerékpáros turizmus. A végső cél, hogy körbe lehessen bringázni a hegyet biztonságosan, távolabbi elképzelések szerint a bringaútba „bekötnék” a térségben lévő, nagyobb városokat is. 

Fotó: Kovács Erika/Napló

A polgármester aláhúzta, szívügyüknek tekintik és elkötelezettek a somlói bor népszerűsítése mellett is. Így célul tűzték ki, hogy a hegy 25 kilométeres körzetében Ajka, Pápa, Celldömölk távolságban a vendéglátóhelyek, élelmiszerboltok és benzinkutak árulják a hegyről származó bort. A Somlón kiemelten kezelik a szőlőterületek megőrzését is, így elkötelezettek abban, hogy minden ingatlannál megmaradjon legalább az ültetvény 80 százaléka. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában