Biciklis ünnep, közlekedési átok

2023.05.02. 20:00

Néhány helyen órákig állt a forgalom a Balaton-felvidéki kerékpárverseny miatt (frissítve)

Nagyszabású kerékpáros eseménynek adott otthon május elsején vármegyénk. A remek programnak tűnő alkalmat több mint ezer bringás ünnepelte, ugyanakkor még ennél is több autós és helyi lakos elátkozta. Miért vált sokak számára rémálommá az alapvetően jó ötletnek tűnő verseny?

Horváth Gábor, Juhász-Léhi István

A mezőnyben gyorsabb és lassabb, túrázó tempóban tekerő indulók is akadtak

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Kivártuk a sorunkat Balatonfüreden, elfogadtuk, hogy lezárás van, elengedtük a bicikliseket. Eddig nem is volt gond, de ezt követően utolértük a mezőny egy részét, amelyet nem lehetett megelőzni, így lépésben haladhattunk. Én konkréten egy idős kerékpáros hölgy mögött „cammogtam” kocsival egészen Balatonszőlősig, mások még tovább. Egyből látszott, hogy valami nem stimmel, ezt nem így kellett volna megszervezni – kereste meg hírportálunkat egyik olvasónk, aki a BalatonFondo elnevezésű országúti kerékpáros megmérettetés hétfő reggeli rajtját követően szeretett volna autóval közlekedni.

Hogy nemcsak ő járt így, hanem elég sokan, azt a rendezvény Facebook-oldalán található hozzászólások is bizonyítják. 

Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere más mellett a következőket osztotta meg közösségi oldalán: „Mélységesen egyetértek azokkal, illetve csatlakozom azokhoz, akik joggal háborodnak fel több faluban és nálunk is. A kerékpárverseny szervezői 12.40-ig kérték 45 percre türelmünket. Ez a türelem most már, illetve a több mint két órája tartó útlezárások miatt sokaknál (joggal) elfogyott. Lakóink nem tudnak közlekedni, turistáink nem tudnak bejönni, illetve távozni a várparkolókhoz/ból. Ez pénzben is mérhető veszteség. A Füredről induló és érkező, fővárosi, főváros térségi szervezők által vezényelt verseny – megszámoltam – 7 embert, nézelődőt érdekel.” – írta egyebek mellett.

Sikerült elérnünk a településvezetőt, aki elmondta, szerinte a szervezők enyhén szólva sem tudták teljesíteni vállalásaikat. 

– Ha 45 percre kérik a türelmet, az bizony nem három óra – kezdte Fábry Szabolcs. – Hosszú órákra korlátozták az emberek mozgását úgy, hogy nem volt más fizikai lehetőségük százaknak arra, hogy elhagyják az ingatlanjukat, bemenjenek oda, vagy legyen szó a látogatóközpontról, netán a földeken zajló munkáról.

Mint fogalmazott, előfordulhat, hogy a szervezésbe valami baki, havária, egyéb csúszik, ám az, ahogy kezelték ezt a helyzetet a lebonyolítók, szerinte elfogadhatatlan. 

– A versenyzők egy részének és a szervezőknek is az első dolga kellett volna hogy legyen a bocsánatkérés. Ezzel szemben kioktató, lekezelő és alpári stílusú kommenteket, válaszokat kaptunk. Nemcsak én, hanem bárki, aki normálisan beszélt, legyen szó vállalkozókról, önkormányzati képviselőről, polgármesterekről – mondta. – Önzőnek titulálják az itt élőket, miközben például kollégisták nem érték el a vonatcsatlakozást, nem tudtak elmenni az ország másik végébe, ahol tanulnak. Két-három órát ültek kisgyerekes családok az autókban, a visszafordulás lehetőségétől is elzárva, míg mások órákat rostokoltak otthonaikban, hiszen nem mozdulhattak. Sokan a turizmusban, az egészségügyben vagy a mezőgazdaságban dolgoznak, velük ezt nem lehet megtenni.

Fábry Szabolcs nem rejtette véka alá, az itt élők a közösségi médiában kapták a „büdös parasztozást” is. Pedig a sport, a kerékpáros is tudna működni, elég csak a tavalyi olasz körversenyre, a világhírű Giro d’ Italiára gondolni, aminek ugyancsak voltak szakaszai a Balaton-felvidéken.

– Nem a kerékpárosokra haragszom, dehogy, hanem azokra, akik minősíthetetlen stílusban beszélnek az itt élőkről és itt dolgozókról – mondta Nagyvázsony vezetője, aki hozzátette, jogászokkal fognak konzultálni annak kapcsán, hogy milyen lehetősségeik vannak arra nézve, hogy a jövőben hasonló ne fordulhasson elő a környéken élőkkel.

A BalatonFondo útvonalán – amely számos Balaton-felvidéki települést érintett – rengetegen kényszerültek előre nem várt várakozási időre. A szervezők ugyan jelezték, hogy hol lesznek lezárások, a megadott intervallumok ugyanakkor a beszámolók alapján nem stimmeltek, volt, hogy fél óra helyett órákig állt egy-egy helyen a forgalom. Az biztosnak tűnik, hogy a szervezésben valami elcsúszott, kérdés, miként lehetett volna ezt úgy orvosolni, hogy a résztvevők és a helyiek is a legkisebb kárt szenvedjék el.

Sajnos egy-egy ilyen történés alkalmas arra, hogy az autósok és a bringások „összecsapjanak”, ám többször is bebizonyosodott már, hogy a különböző közlekedési eszközök remekül megférnek egymás mellett az utakon. Nem is a versenyekkel, sporteseményekkel van a gond, a Balaton mellett élők megszokták már, hogy népszerű a térségük. Ugyanakkor a szervezési és/vagy kommunikációs hiányosságok a legjobb kezdeményezéseket is el tudják rontani.

Frissítés: Megszólaltak a szervezők, akik cikkünkre reagálva elmondták, téves az az állítás, miszerint ők kommentekben reagáltak volna bármilyen kritikára, észrevételre a Facebookon.

A BalatonFondo 2023. szervezői az alábbi közleményt juttatták el szerkesztőségünkbe: 

"Tisztelt lakosság, tisztelt önkormányzatok!

A Giro d'Italia hazai Nagy Rajtjának 1 éves évfordulójára, 2023.05.01.-en megrendezett BalatonFondo kerekpárverseny 10 ország es 1.300 kerékpáros részvételével rendkívül nagy sikert aratott a hazai kerékpáros események között és komoly turisztikai bevételt is hozott a régiónak.

Szeretnénk az eseményt évről évre folytatni és nagyon fontosnak tartjuk, hogy az útlezásárokból adódó esetleges lakossági kellemetlenségeket minimalizáljuk. Az útvonalat és az útlezárásokat úgy próbáljuk alakítani, hogy a lehető legkevésbé akadályozzuk a közúti közlekedést és mindenkinek örömet okozzon a verseny, ne bosszúságot.

A verseny útvonala a közutak kezelőitől kapott engedélyekben foglaltaknak megfelelően került lezárásra. Az élmezőny elhaladását követően a verseny útvonalát keresztező forgalom, rendőri irányítás mellett biztosított volt. A zárások elsődleges célja a versenyen részt vevők biztonságának a szavatolása volt, minek köszönhetően kerékpáros egyetlen más járművel sem ütközött!

Megértésüket és türelmüket ezúton is köszönjük, az esetleges plusz várakozásért ezúton újra elnézést kérünk.

2024-ben a biztonsági szempontból kiválóan vizsgázott útvonalbiztositás szerint szeretnénk folytatni a versenyt, több ezer résztvevővel, Európa egyik legbiztonságosabb tömegsport eseményeként!"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában