Összefoglaló

2023.05.18. 10:00

Táncfesztivál Veszprémben, veterán autók Balatonfüreden, Roxfort Pápán - Híreink a vármegyéből

Napló

Megnyitották a Balaton Park versenypályát 

Tovább élénkíti a Balaton idegenforgalmát a világ egyik legkorszerűbb motor- és autóverseny-pályája, a Balaton Park Circuit, hangzott el Balatonfőkajáron, a pálya keddi nemzetközi sajtótájékoztatóján és VIP-megnyitóján – olvasható a veol.hu hírportálon. Az eseményen számos meghívott híresség mellett Giancarlo Fisichella, korábbi Forma–1-es pilóta is részt vett. Az élő legenda, a híres olasz autóversenyző mutatta be a 4,2 kilométeres, 16 kanyart tartalmazó aszfaltpályát, melyen elsőként ment végig. A létesítmény az M7-es autópályától néhány kilométerre, Budapesttől 85 kilométer távolságra helyezkedik el. A korszerű versenypályán a Forma–1-en és a gyorsaságimotoros-vb futamain kívül bármilyen autó- és motorsporteseményt meg tudnak rendezni. 

Új helyettes a katasztrófavédelemnél

Vízi Ottó Győző tűzoltó alezredest a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesi feladatainak ellátásával bízta meg Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Az alezredes május 16-i hatállyal került új beosztásába, közölte a Naplóval Csondor Henrietta katasztrófavédelmi szóvivő. Vízi Ottó Győző 1990-ben kezdte hivatásos pályáját a szentkirályszabadjai Bakony Harcihelikopter Ezrednél. 1996-tól a Veszprém Megyei Polgári Védelmi Parancsnokság, 2000-től pedig a Katasztrófavédelem állományában dolgozik.

Egész héten a kortárs táncé lesz a főszerep

A korábbinál több külföldi előadás és visszatérő produkciók is szerepelnek A Tánc XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválon, amelynek hivatalos megnyitóját hétfőn tartották az Agórában – írja a Veszprém vármegyei hírportál. Porga Gyula veszprémi polgármester köszöntőjében arról beszélt, olyan ajándékokat kap a veszprémi közösség az idei évben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programnak köszönhetően, amelyeket korábban soha. Hozzátette, ahogy az ingatlanberuházásoknál arra törekedtek, hogy megőrizzék a múlt értékeit, és gazdagítsák az épületeket a 21. századi kívánalmaknak megfelelően, úgy a város fesztiváljainál is ez volt a cél.

Angyalbőrbe bújtak

Hétfőn reggel a Veszprém vármegyei alapkiképzés bevonulására kapott meghívót a Napló, aminek kapcsán Soós Gyula alezredes, a 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka elmondta: a fiatalok egyre jobban érdeklődnek a katonaélet iránt, ami köszönhető annak a kampánynak is, amit a Magyar Honvédség az elmúlt időszakban indított. Egyre több az érdeklődő, viszont ezek a fiatalok nem nagyon szeretnének lakhelyüktől távoli beosztást vállalni – mondta az elöljáró. Hétfőn egyébként tizenegyen vonultak be katonai szolgálatra.

Kivételes szépségű veterán autók

Régi és új autó- és motorcsodákat mutattak be a Concours d’Elegance rendezvényén Balatonfüreden az elmúlt hétvégén – adta hírül a veol.hu, a kiállításnak méltó helyszínt biztosított a kivételes szépségű Tagore sétány, mondta megnyitójában Valker Viktor üzletember, fő szervező, gyűjtő. A különleges veterán autókat bemutató eseményt nyolcadik alkalommal szervezték meg május 12–14. között a sétányon. Kontrát Károly országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy népszerű a rendezvény a városban, mert sok érdekességet mutatnak be a szervezők és a gyűjtők.

Együttműködési megállapodás állatvédelmi céllal

Az országban először és állatvédelmi céllal együttműködési megállapodást kötött a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány a Veszprém Vármegyei Rendőr-­főkapitánysággal utóbbi székházában, melyen részt vett Ovádi Péter, a terület kormánybiztosa is – számolt be róla a Napló. A felek a megállapodást a kölcsönös kapcsolatból adódó előnyök és lehetőségek céltudatosabb érvényesítése, az állatvédelem és a bűnmegelőzés kapcsolatának elmélyítése, az állatvédelmi ismeretterjesztés hatékonyságának javítása, a rendőrségi eljárások szakmai támogatása, valamint a felelős állattartás népszerűsítése érdekében kötötték meg. 

Roxforttá varázsolták a könyvtárat  

Egy délelőttre a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Iskolává változott a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár. A nyári Harry Potter-tábor nagy sikere kapcsán ugyanis az intézmény egy egész délelőttöt szentelr a varázslóvilágnak – olvasható a veol.hu-n. A nyitásra várva a könyvtár előtt hosszú sorokban kígyóztak a gyerekek és szüleik, közel 180-an szerettek volna a varázslatos kalandok részesei lenni. Mint Polovitzerné Antal Mónika, a könyvtár szakmai vezetője elmondta, az érdeklődés még őket is meglepte, ezért jövőre is szeretnék megtartani a Harry Potter családi napot.

Felezővel ünnepelnek

Öt napig tartó minifesztivállal tekintenek vissza az Európa Kulturális Fővárosa évad első hat hónapjára, s készülnek fel a következő fél évre Veszprémben és a Bakony–Balaton régióban – írja a vármegye napilapja. A Felező elnevezésű rendezvényen koncertek, extrémsport-bemutatók, kiállítások, valamint görkorcsolyás diszkó és mesemondó fesztivál is várja az érdeklődőket június 14. és 18. között a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A rendezvény öt napján minden este nyolc órától nemzetközi sztárok lépnek fel a Gyárkert Kultúrpark színpadán. 

Az utolsó mérkőzés dönt a bajnoki aranyról 

Pápán lép pályára a VLS az év legfontosabb találkozóján – tudta meg a Napló. A bajnoki cím lesz a tét a Practical VLS Veszprém–Tatabánya összecsapáson vasárnap a labdarúgó NB III nyugati csoportjában. A bakonyiak minden szempontból jobb helyzetből várják a derbit, mint a múlt héten súlyos pofont kapó riválisuk. Az előjelek a Veszprémnek kedveznek a Tatabánya elleni rangadó előtt, persze ez nem sok mindent jelent, hiszen egy mérkőzésen bármi megtörténhet, mindkét csapat megszerezheti az aranyérmet. 

A legjobbkor jött a siker

Első győzelmét aratta a bajnoki rájátszásban az 1. Futsal Club Veszprém, amelynek így még van esélye arra, hogy a folytatásban a bronzéremért csatázzon – írja a Veszprém vármegyei hírportál. A Kecskemét tét nélkül lépett pályára, már korábban eldőlt, hogy a csapat harmadik lesz, ami azt jelenti, részt vesz a bronzéremért rendezendő párharcban. Erre a Veszprémnek is megvolt az esélye, ami sikerült is: Kecskemét–Veszprém 3-6 (1-4). A Veszprém ezzel életben tartotta reményeit, hogy elérje a bronzpárharcot. Egy kör van hátra a rájátszásból, hétfőn a bakonyiak a Berettyóújfalut fogadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában