Népszerűsítik a hagyományt

2023.05.08. 16:00

Újra májusfát állítottak a felsővárosiak

Idén újra felállították a májusfát április utolsó vasárnapján a Felsővárosi Kvártélyház udvarán. A hatalmas fát több nekifutás után, markos legények emelték a helyére. A Várpalotai Felsővárosi Civil Egyesület rendezvényén a Cserregő Néptáncegyüttes óvodás csoportja és a pétfürdői Muskátli Néptánccsoport is műsort adott.

Szabó Péter Dániel

A fiúk és férfiak közösen emelték a helyére a májusfát Várpalotán

Fotó: Szabó Péter Dániel

Mára újfent hagyománnyá érett a májusfa-állítás a Felsővárosban, hiszen 2012 óta – egy "vírusos" esztendő kivételével – minden áprilisban megtartották programjukat a mára egyesületként működő városrészi civilek. Az Antal László vezette csoport célja, hogy a fiatalok között is népszerűsítse ezt a hagyományt. 

Nos, az érdeklődők létszámát látva egyre sikeresebb a projekt, hiszen sokan kilátogattak múlt vasárnap a Felsővárosi Kvártélyház udvarára. A fát idén is a környékről hozták, lombkoronájára gyermekek és felnőttek együtt kötöttek díszeket, szalagokat. Aztán jöhetett az közös faállítás, fiúk és férfiak feszültek neki a feladatnak, hogy így kedveskedjenek a hölgyeknek. 

Régen szokás volt, hogy ételt és italt is kötöttek a májusfák tetejére, melyekért a legények virtusból felmásztak, napjainkban azonban inkább a családias együttlétről, ünneplésről szól ez a hagyomány. A Felsővárosban egykoron, még az 1900-as évek elején szokás volt, hogy közösségi májusfát is állítottak. A kvártélyház közelében állt a Berki kocsma nevű vendéglátóhely, melynek udvarán táncoltak vasárnaponként a leányok és a legények, mondta el Antal László, a szervező Várpalotai Felsővárosi Civil Egyesület elnöke.

A rendezvényen egyébként zsíros kenyérrel és jófajta borral is kínálták a vendégeket, akik a pétfürdői Muskátli Néptánccsoport, valamint a Cserregő Néptáncegyüttes óvodás csoportja műsorának is tapsolhattak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában