Karbantartás

2023.06.17. 21:00

Alpinisták a templomtornyon (videó)

A protestáns templom tornyának csillagját alpinisták egyenesítették ki szombaton délelőtt.

Tóth B. Zsuzsa

Munkában az alpinisták

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Farkas Levente litéri alpinista elmondta, hogy előfordul, hogy hasonló feladatot kap, hiszen a templomok tornyát is fel kell újítani időnként, itt a csillag tartószerkezete gyengült meg. A felhelyezésekor forrasztással rögzítették a fémeket, amelyek a nagy szélnek kitéve előbb-utóbb meggyengülnek. Ilyen esetben a szakember megerősíti a forrasztást, erősítést ad a szegecselésnek, ezúttal vörösrézből, amiből a csillag készült. 

Alapos munkát végeztek
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Éderné Biczó Ibolyka, a református egyházközség gondnoka lapunknak elmondta, hogy a csillag a március közepén tapasztalt erős szélben gyengülhetett meg. Felvette a kapcsolatot a biztosítóval, a jegyzőkönyv elkészülte után keresett szakembereket a javításhoz. 2002-ben már felújították a tornyot, de mostanra a csillag elferdült, sürgető volt a javítása. Drónos szakember, Varga Norbert készített közeli felvételeket a csillagról, majd Farkas Levente vállalta a kivitelezést.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában