EU

2023.06.02. 17:30

Az EP Nagykövet Iskolái találkoztak Veszprémben

Az Európai Parlament (EP) Nagykövet Iskolái regionális nemzetközi találkozójának ad otthont Veszprém június 1. és 3. között.

NA, MTI

Az EKF-re térség-, illetve városfejlesztési eszközként is tekintenek - mondta Porga Gyula

Fotó: Benkő Péter

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter megnyitójában elmondta, a demokrácia az egyetlen politikai rendszer, amely megköveteli, hogy polgárai aktívan működtessék, részt vegyenek a választásokon, kifejezzék akaratukat, vagy egyesületeket hozzanak létre. Hangsúlyozta, ezeket tanulni kell, a fiataloknak szóló program pedig ehhez a folyamathoz járul hozzá. Szerinte az esemény azzal, hogy különböző nemzetek fiataljainak találkozási pontot jelent, segíti az EU valódi közösséggé válását. Szót ejtett arról is, hogy Veszprémet Európa kulturális fővárosaként nagy figyelem övezi, ami nemcsak a kulturális életre vonatkozik. 

Navracsics Tibor
Fotó: Benkő Péter

Porga Gyula polgármester felszólalásában az Európa Kulturális Fővárosa programot az unió egyik legsikeresebb kezdeményezéseként aposztrofálta. Veszprém nem egyedül, hanem a régió 116 településével közösen indult a címért. Az EKF-re térség-, illetve városfejlesztési eszközként is tekintenek.

Az esemény előtt az Agóra színháztermében játszották be Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Ottmar Karas első alelnök videóüzenetét. A telt házas megnyitón szót kapott Lővei Andrea, az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője, Johan Sigroth svéd nagykövethelyettes, illetve Stephen Clark, az EP Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatója. Ugyanakkor a fiatalok találkoztak a politikusokkal, majd kerekasztal-beszélgetés várta őket a képviselőkkel.

Kiderült az is: az EP Nagykövet Iskola program határokon átnyúló ifjúsági rendezvényét szombatig rendezik meg Veszprémben, melyet az EP budapesti, bécsi, ljubljanai, pozsonyi és zágrábi kapcsolattartó irodái közösen szerveztek közel 250, 16–19 éves középiskolás fiatal és tanáraik, valamint az EP önkéntes közösségének részvételével, melyre hazánk mellett Ausztriából, Horvátországból, Szlovákiából és Szlovéniából érkeztek vendégek, hogy megvitassák az ifjúság és Európa jövője, a klímasemlegesség és az EU előtt álló kihívásokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában