Helyi közélet

2023.06.25. 19:00

Berényiek a Balatonnál: Magyarország ereje egyetlen találkozón

Vidám rendezvényen találkoztak egymással a Berény utótagú hazai települések Balatonalmádi vörösberényi városrészében a Kolostor és Kerényi Imre Kult-Magtár zsúfolásig megtelt alagsorában június 24-én, szombaton az önkormányzat, illetve Kasza Katalin elnök vezetésével a Vörösberényi Polgári Olvasókör szervezésében. A találkozó fővédnöke Kontrát Károly országgyűlési képviselő, tiszteletbeli vörösberényi volt.

Kovács Erika

Fotó: Benkő Péter

Kontrát Károly országgyűlési képviselő felidézte Kerényi Imre emlékét (Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar rendező, színigazgató, egyetemi tanár, politikus, publicista – a szerk.), aki kiemelten támogatta Balatonalmádit, illetve Vörösberényt, és meghatározó szerepe volt egyebek mellett a kolostor felújításában, valamint közösségi térré átalakításában. 

Fabó Péter polgármester kiemelte az összetartást és kitartást, mely Balatonalmádi legősibb részére, Vörösberényre jellemző. 

Kasza Katalin elnök örömmel szólt arról, hogy az egész országból érkeztek berényiek, és így együtt erősek, mert képviselik az egész nemzetet. A polgári körök jelentős szerepet töltenek be az identitás, a hagyományok megőrzésében, céljuk a fiatalok bevonása. Az elnök köszönettel beszélt Kontrát Károly képviselő és Fabó Péter polgármester, valamint a civil szervezetek segítségéről, támogatásáról. Mester Ferenc felidézte, az országos találkozó megszervezésére Dér András mostani alpolgármesterrel együtt 1995-ben gondoltak először, egy évvel később a Malom-völgyben meg is szervezték. Dér András aláhúzta, létrehozták a berényiek szövetségének egyesületét, majd céljaikról kifejtette, felkutatják a határon túli berényieket is. Már találtak ilyen települést Erdélyben és a Felvidéken, s a későbbekben őket is meghívják majd a találkozóra. Köszönettel beszélt Kerényi László korábbi polgármester és Kovács Piroska korábbi kulturális osztályvezető támogatásáról, aki annak idején azonnal a találkozó mellé állt. 

A szombati ünnepségen külön köszöntötték a településrészek nevét a saját nevében viselő, ötéves helybeli Kosztyu Berény Csabát, akit Fabó Péter polgármester megajándékozott. A talpraesett gyermek, akinél nyoma sem volt a lámpaláznak, megilletődöttségnek, rendkívül frappáns, jól érthető, kedves köszönetet mondott a színpadon, amiért nagy tapsot kapott. Egyik szónok azt mondta róla, egy ismert színész fénykorában sem tudott ilyen szenzációs produkciót előadni.  

A találkozón részt vett Balatonberény, Borsosberény, Csákberény, Diósberény, Iharosberény, Iklanberény, Jászberény, Karancsberény, Kisberény, Lovasberény, Mezőberény és Nagyberény. Az ünnepségen a berényi találkozó jelképes fáját Kisberény polgármesterének adták tovább, mert ez a település látja vendégül a többieket jövőre. 

A találkozón a részt vevő települések képviselői műsort adtak. A szervezők egész nap rendkívül gazdag programsorozattal ajándékozták meg az érdeklődőket. Szerveztek például bor- és dartsversenyt, templomsétát, lehetett sakkozni, volt kézműves-foglalkozás, gyermekeknek játszóház, lehetőség adódott lovas kocsikázásra is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában