MCC

2023.06.24. 20:00

Elkövető vagy áldozat? A Tanácstalanság dilemmája

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) veszprémi képviselete nyári szünet előtti rendezvényén is szép számmal jelentek meg az érdeklődők a Malomkert Sörházban, ahova Veszprémy László Bernátot várták. A történész érdeklődési körének fókuszában mindig is a huszadik század állt, ezen belül is a holokausztra fókuszált. A veszprémi közönségnek Tanácstalanság, a zsidó vezetés Magyarországon és a holokauszt 194445 című könyvét mutatta be. A beszélgetőtárs Fazekas András Mór, a Vetési Albert Gimnázium és a veszprémi MCC KP diákja volt.

Őrsi Ágnes

Forrás: MCC

E korszak nemcsak súlyos történelmi örökség, tanulmányozása során találkozni lehet a lélek mélységeivel, olyan emberi történetekkel, melyek nagyon nehéz életekről, döntési helyzetekről szólnak. Hogyan lehet két iszonyú döntés közül a kevésbé borzasztót megtalálni? Hogyan lehet mindezt morálisan megmagyarázni? Számos kérdés inspirálta Veszprémy László Bernát kutatásait.

A zsidótanács náci német találmány volt a II. világháború során. Az első ilyen tanácsot a megszállt Lengyelországban állították fel, majd az összes többi országban is. A nácik felismerték azt, hogy a zsidóság, amelynek az elpusztítására törekedtek, sokkal könnyebben fogad el utasítást a saját vezetőjétől, mint egy SS-tiszttől, ezért arra kényszerítették az összes megszállt országban a zsidókat, hogy felekezeti különbségektől (ortodox, nacionalista és neológiai zsidók) és ítéletbeli eltérésektől függetlenül tömörüljenek be egy központi szervezetbe. Arra kényszerítették a baloldaliakat, szocialistákat is, hogy vegyenek részt ezekben a zsidó tanácsokban. Feladatuk az volt, hogy átadják a németek utasításait a helyi zsidó közösségeknek. Nekik kellett megszervezniük a gettóbeli életet, a rendfenntartást – így zsidórendőrséget kellett felállítaniuk a sajátjaik közül, amelynek kifejezett feladata volt meggátolni a gettóból való szökést, valamint felszámolni az ellenállási mozgalmakat. A zsidótanács feladata volt a koncentrációs táborokba küldendő emberek kiválasztása is. Nem egy esetben ezek a vezetők az öngyilkosságba menekültek az ilyen feladatok miatt. A háború befejezése után a zsidótanácsokat és a zsidórendőrséget is nagyon komoly vádak érték, felelniük is kellett tetteikért.

A Tanácstalanság végső soron kísérletet tett egy, a háború után szinte mindenki által támadott, ám érdemben csupán kevesek által vizsgált áldozati réteg, a zsidó vezetés holokauszt alatti viselkedésének megértésére. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában