Ajka

2023.06.05. 08:00

Kézfogás a nemzeti összetartozás napján

A Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola is csatlakozott az országos kezdeményezéshez a nemzeti összetartozás napján, június 4-én.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Az iskola tanulói énekelnek, vezényel Németh Noémi Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

 

A Magyarország első világháború utáni sorsát eldöntő 1920-as trianoni békediktátum értelmében az ország területének több mint kétharmadát, lakosságának pedig több mint felét elveszítette. Több millió magyar került az akkori államhatáron kívülre, és még ma is több millió magyar él a mai Magyarországgal szomszédos újkori államok területein. A Magyar Országgyűlés 2010-ben ezt a napot a nemzeti összetartozás napjává tette, ami azt fejezi ki, hogy államhatároktól függetlenül minden magyar a magyar nemzet tagja. 

A Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola is részt vett a nemzeti összetartozás napja alkalmából meghirdetett kezdeményezésen, miszerint az ország számtalan pontján és a szomszédos magyarlakta területeken egy időben ugyanazt a Kézfogás című dalt énekelték az országban és külföldön élő magyarok egyaránt. Ezzel kifejezve, hogy hiába él a magyar ember más-más országban, az országhatáron túl, a nemzetnek nincsenek határai, a nemzettestben összetartozik minden magyar a földön. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában