Ékszerdoboz a tó partján

2023.06.11. 07:00

Közösségépítő strandnyitót tartottak Balatonedericsen (videó)

Rekordot döntött a főzőcsapatok száma a hétvégi strandnyitón, ezúttal 16 csoport ragadott fakanalat az együttlét öröméért.

Tóth B. Zsuzsa

A Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja idén is kitett magáért, ami a strandnyitót illeti

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A hagyományos nyár eleji programot idén is horgászverseny indította, majd a Bozsik-program keretében gyermekfocin mérettek meg a fiatalok, de a felnőttmeccsek sem maradhattak el. Az időjárás kegyeibe fogadta a strandnyitó résztvevőit, a hőség és az eső egyaránt elkerülte a települést.

A megnyitóünnepségen Németh László polgármester elmondta, hogy a tavalyi szezonnyitó piknik után ahhoz hasonló formában szervezték a programot. Méltányolta, hogy a közösségépítő céllal rendezett főzés során a település civil szervezetei, helyi és vidéki baráti társaságok vállalták, hogy megvendégelik a strandnyitó alkalmából odalátogatókat. 

– Egy pohár bor, egy tál étel mellett találkozhatunk ebben a csodálatos környezetben. Nagy szükség van ezekre a beszélgetésekre, mert nem a közösségi oldalon kell hamis népszerűséget építeni, az utcán pedig nem köszönni egymásnak, hanem itt, szemtől szemben van lehetőségünk eszmét cserélni. Lassan egy éve a helyi önkormányzati választásnak, nagyon nehéz örökséget vetünk át. Egy romjaiból éppen felépülő hivatalt, egy kaotikus pályázati portfóliót, szabálysértési eljárással, el nem számolt pályázatokkal, visszafizetési kötelezettséggel, előkészítetlen, nagy beruházások pályázataival. Botrányos strandbüfé-felújítási projektet, és legnagyobb gondként egy széteső közösséget. Egy év alatt sok mindent meg lehet oldani. A közös hivatalt az ott dolgozók áldozatos munkájával, a szomszédos települések vezetőinek segítségével talpra lehet állítani. A pályázatokat szakemberek munkájával meg lehet valósítani, a kisebb hibákat ki lehet javítani. A büfésekkel együttműködve, őket partnerként kezelve meg lehet velük egyezni. A közösség építéséhez azonban több kell. Ahogy látjuk, ehhez egy év nem elég, kellenek a kulturális programok, a kézműves együtt munkálkodások, a gyermeknapok, sportversenyek, és ezek az alkalmak, amikor kötetlenül beszélgethetünk egymással, jól érezhetjük magunkat a strandon – mondta a polgármester, és szólt az idei nyári strandi felkészülésről. Leszögezte, hogy sok munka van abban, hogy a település fürdőhelye egy csodálatos Balaton-parti ékszerdoboz. 

- Dolgozók, képviselők, büfétulajdonosok és civil szervezetek munkájának eredménye – mondta, és megköszönte a munkát mindenkinek, külön kiemelve a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja támogatását. Szólt arról, hogy kisebb medertisztítás eredményeként megújult a gyermekpancsoló előtti partszakasz, facsemetéket pótoltak, száraz fákat vágtak ki, több száz évelő és egynyári növényt ültettek. Idéntől az új fűnyíró traktorral maguk végzik a munkát. 

Délután Kiss Tamás díszpolgár a strand történetéről beszélt, a tó koszorúzása mellett a programokat színesítette a fellépő Batsányi Népdalkör, a Tapolcai Mazsorett és Zászlóforgató Csoport, a Divas Táncstúdió. Egész nap kézműves foglalkozások várták a gyerekeket, strandröplabda és pingpong a mozogni vágyókat, este pedig GeeSmall és Miracolo zenélt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában