Felújítás

2023.06.30. 15:00

Megújul a dákai katolikus templom tetőszerkezete

A Veszprémi Főegyházmegye támogatásával közel egy hónap alatt megújul a dákai templom tetőszerkezete, villamoshálózata. A beruházás 12 millió forintból valósul meg.

Haraszti Gábor

A templom 1858-ban épült, az évtizedek során többször felújították

Fotó: Haraszti Gábor/ Napló

A dákai római katolikus templomot a Batthyányiak építtették a XIX. század második felében. A klasszicista és romantikus stílusú kápolna méretű templom első plébánosa Pállya Hubert bencés szerzetes pap volt. Nyugdíjba vonulásával Dáka oldallagos ellátásban működő plébánia lett, majd 2022. augusztus 1-jén a Veszprémi Érsekség a pápai Szent Anna Plébániához csatolta. A templom gondviselője és a maroknyi, ám annál lelkesebb közösség lelkipásztora Salgó Ferenc atya lett, aki a beruházás kapcsán azt mondta, mind a tetőfelújítás, mind a villamoshálózat megújulása már elengedhetetlen volt az épületben.

– A templom 1858-ban épült, az évtizedek során többször felújították, közel 30 évvel ezelőtt egy új sekrestyerésszel lett kiegészítve, viszont az idők során a tetőzet nagyon elhasználódott, komoly beázások voltak, melyek az épület belső homlokzatán, falain szemmel láthatóak, ráadásul a gerendák is sérültek. Ez tulajdonképpen egy állagmegóvó beruházás, amit a Veszprémi Érsekség támogatásával tudtunk elindítani. Úgy gondolom, fontos, hogy a ránk maradt értékeket megőrizzük és továbbadjuk a következő generációnak. Bízom benne, hogy a mostani munka csak a megújulás első fázisa lesz és jövőre belső munkálatokkal folytatódhat a 165 éves templom rekonstrukciója.

Pozsgai László műszaki ellenőr érdeklődésünkre elmondta, az egyik legfontosabb feladat a tető- és gerendacsere mellett a villámhárító felszerelése és a villanyszerelési munkák elvégzése lesz, hiszen ezek nélkül nagy veszélyeknek van kitéve a templom. Ezen felül elvégzik a tetőszerkezet gomba- és lángmentesítését illetve a bádogos szerkezetek is újak lesznek. A kivitelezés várhatóan július 17-én ér véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában