Segítség a nehéz helyzetben élőknek

2023.06.28. 11:30

Recept az életre: csak pozitívan!

Sérült és egészséges emberek találkoztak a Balatonfüredi civil napokon, amit Janyik János elnökletével a Magyar Segítő Kezek Alapítvány szervezett. A rendezvényt támogatta az alapítvány, a Navratil Sándor vezette Mozgássérültek és Barátaik Balatonfüredi Egyesülete és az önkormányzat.

Kovács Erika

Örülni kell a legapróbb dolognak is - hangzott el a beszélgetésen

Fotó: Benkő Péter

A kerekasztal-beszélgetésen, amit Janyik János vezetett, Csécsei Éva neurológus és pszichiáter, csoportterapeuta a Lélekhely Egyesülettől kiemelte, főleg autista fiatalokkal foglalkoznak, de kezelik a beilleszkedési gondokkal küzdőket is, segítenek a demenciával, skizofréniával érintetteknek is. Kugler Imréné, a balatonfüredi Szív Egyesület titkára aláhúzta, a szív- és érrendszeri betegek kórház utáni rehabilitációját érintő tartalmas programokat szerveznek, kínálnak, mint például a sport. Navratil Sándor olyan helyi applikációról beszélt, ami tartalmazza a kerekesszékesek által járható utakat, helyeket. A beszélgetésen részt vevő Gáspár Ákos balatonfüredi képviselőről Janyik János elmondta, mindig azon gondolkodik, hogyan lehet segíteni. Így gyerekeknek Mikulás-vonatozást, ajándékozást, lakótelepi közös karácsonyozást szervezett, a Balatonfüred Lions Clubbal együtt gyűjtött nehéz helyzetű családoknak, gyerekeknek, időseknek, majd házhoz vitte az adományokat. 

A képviselő kifejtette, fantasztikus közösség áll mögötte, benne helyi emberekkel, vállalkozókkal, civilekkel. Célja olyan egyesület alapítása, ami segít a nehéz helyzetben élőknek. Szerinte össze kellene hozni a segítő embereket; példaként említette meg, hogy egy helyi étterem házhoz viszi a megmaradt, ehető ételt. – Nagyobb boldogság adni, mint kapni, mondta a képviselő, aki gyermekként ment először a helyi ebmenhelyre, melynek munkáját azóta is segíti. 

Janyik János, aki maga is mozgáskorlátozott, aláhúzta, az alapítvány évente meghívja nyaralni a sérült embereket, kísérőiket Balatonfüredre, így a mozgáskorlátozottakat, a hallás-, látás- és mentális sérülteket. A civil napokon kiemelt programjuk a motivációs beszélgetés, ahol az egészséges és fogyatékkal élő embereknek elmondják, hogyan lehet pozitívvá tenni az életet, örülni kell a legapróbb dolognak, és csak pozitívan érdemes gondolkodni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában