Úrnapi körmenet a Bakonyban

2023.06.12. 16:00

Virágdíszben a borzavári utcán állított oltárok

Olvasónk, Wenczel Rita küldött fotókat a borzavári úrnapi sátrakról, a bakonyi falu körmenetéről, amit Schäffer Zoltán plébános vezetett. 

Rimányi Zita

Az úrnapja katolikus ünnep az eucharisztia, az úrvacsora tiszteletére, az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe. Keresztény szertartás, amelyen Jézusnak a kenyérről és a borról az utolsó vacsorán mondott szavait, ottani cselekedeteit ismétlik meg liturgikus módon, a kegyelmi adományról szól. Hazánkban és több más országban pünkösdvasárnap után két héttel tartják meg, körmenettel egybekötve. Hozzá tartozik a virágdíszek készítésének szokása, amit ilyenkor már könnyű megoldani, mert virágoznak a nyár elején a növények.

Az úrnapi körmenetre jellemző néhol a virágszőnyeg, sok faluban a virágsátor, Borzaváron is a díszített oltárok képéhez a szirmok szórása. Jellemzően négy stáció van, négy oltárt állítanak, amelyet a pappal és az oltáriszentséggel végigjárnak a hívek. Evangéliumot olvasnak és a pap az égtájak felé áldást oszt. Az oltáriszentség úrnapi körbehordozásának a néphagyomány a gonoszt, a betegségeket és a természeti csapást elűző erőt tulajdonít. RZ Fotók: Wenczel Rita olvasónk rz0611borzaváriúrnapi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában