Sikeres akció

2023.07.31. 16:00

A Veszprémi Állatkert is segített a győri Pembé elefántnak

Az elmúlt évtizedben Magyarország vezető állatkertjei látványos fejlődésen mentek keresztül. Fokozatosan eltűntek a régi ketrecek, a szűk kifutók helyett tágas állattartó és bemutatóhelyek épültek. De nem csak kívülről volt szemmel látható a fejlődés, hanem a hazai állatkertészeti szakma is jelentős változáson ment keresztül.

Juhász-Léhi István

Forrás: Zoo Győr

Jól képzett, nemzetközi tapasztalattal rendelkező munkatársak, állatkerti szakállatorvosok gondoskodnak az állatkert lakóinak mindennapjairól, ezzel felzárkózva az európai élmezőnyhöz. A hazai állatkertek, azok munkatársai nem konkurensként tekintenek egymásra, hanem egymást segítve, a speciális tapasztalatokat egymással megosztva dolgoznak, hiszen a szakmájuk, a hivatásuk iránti elkötelezettségük egy nagyon szoros összekötő erő. Ennek a szoros szakmai együttműködésnek láttuk legutóbb a jó példáját a Győri Állatkertben.

Vasárnap reggel érkezett a hívás, hogy Pembé, az állatkert gyönyörű afrikai elefántbikája rosszul lett, nem tud felállni, tájékoztatta a veol.hu-t a Veszprémi Állatkert. Természetes, hogy ilyenkor az ember még Veszprémből is, minden aznapi programját félretéve, poggyászában a speciális, elefántokra tervezett hevederekkel, nagy szakítószilárdságú kötelekkel, karabinerekkel azonnal útnak indul segíteni, mondták kérdésünkre.

Kifejlett, 5-6 tonnás afrikai elefántbikák felsegítése igazi szakmai kihívást jelent, hiszen különösen veszélyes állatokról van szó, ormányuk szorításából szinte lehetetlen kiszabadulni, rúgásuk emberre halálos is lehet. A bonyolult mentési folyamat precíz, összehangolt csapatmunkát igényel. Amíg az állatorvosi csapat azon küzd, hogy a fekvő állat keringése ne omoljon össze, addig egy másik brigád az állat felfújható légpárnákkal, hevederekkel történő felemelését készíti elő.

Kiderült: több mint két órán keresztül küzdöttek az állatkerti szakemberek a győri tűzoltók technikai segítségével az elefánt megmentésén. Különös érzés volt látni, ahogy ez a hatalmas állat - megérezve, hogy a körülötte álló emberek segíteni akarnak neki – utolsó erejét is összeszedve küzdött, hogy a segítségére sietők támogatásával feltornázza magát, megtalálja egyensúlyát és sikerrel talpra álljon.

Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója (alsó sor, jobbról a második) is ott volt a segítő csapatban Győrben
Forrás: ZOO Győr

A sikeres elefántmentő akció nem csak itthon kapott különleges figyelmet, számos külföldi állatkert, nemzetközi szakember is kifejezte elismerését a hazai állatkertészek szakmai sikere előtt. Mindenki megkönnyebbülésére Pembé jobban van, és remélik, hogy ez az impozáns afrikai elefántbika még sokáig nyújt felejthetetlen élményeket a Győri Állatkert látogatóinak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában