Közösségi összetartozás ereje

2023.07.07. 12:00

Elszármazottak találkozója Gógánfán

Barátságos focimeccsel vette kezdetét a hagyományos gógánfai Keresztelő Szent János-napi búcsú az elmúlt hétvégén.

Szijártó János

A rendezvényre szép számban érkeztek közelről s távolról egyaránt Fotó: szervezők

Természetesen nem maradhatott el a szentmise sem, amelyet Papp Sándor István atya tartott a Keresztelő Szent János-templomban. Ekkor vették magukhoz első alkalommal az Oltáriszentséget a helyi és környékbeli elsőáldozók. 
A búcsú egy település életében régen mindig jeles napnak számított, hiszen ilyenkor hazatértek a településről elszármazott rokonok, jó barátok, hogy együtt ünnepeljenek. Ennek jegyében immár másodszor rendezték meg Gógánfán az elszármazottak találkozóját, amelyre szép számban érkeztek közelről s távolról. 
A vendégeket a házigazdák nevében Minorics Míra köszöntötte Petőfi Sándor Szülőföldemen című versével, majd egy meglepetésszavalat következett Sebestyén Miklósné Marika jóvoltából. Nagy Márta polgármester asszony köszöntője után finom falatok mellett beszélgettek, felidézték a régi emlékeket a résztvevők. A közösségi színtér előterében néhai Kakuszi Mihályné porcelánbaba-, terítő-, díszpárna- és falvédőgyűjteményét, Bors Lajosné fotókiállítását, Hajgató Terézia ifjúkori festményeit, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásában megvalósult Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért program szakköreinek kiállítását láthatták. 

Forrás: szervezők

A vendégek megtekintették kedves általános iskolájukat, majd a Kápolna térre látogattak, ahol a Gyömörey család 1782-ben emelt kápolnája és az emlékpark gyönyörűen nyíló levendulái tették teljessé a szép látványt. Mindeközben a Megyefű parkban igazi búcsúi hangulat várta az odalátogató kicsiket, nagyokat egyaránt. 
Nagy Márta köszöntőjében arról beszélt, hogy rendezvényeik fő üzenete a közösségi összetartozás ereje. A helyi értékeket megjelenítő programok látogatása, a szervezésükben történő aktív, alakító részvétel egyértelműen erősíti a településhez való kötődést, ugyanakkor ezek az események adott esetben túlmutatnak a település határain, és még a környező településeken élőket és az idelátogatókat is megszólítják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában