Székelyföldi találkozó

2023.07.09. 16:00

Évtizedes testvéri kapcsolat

A község 41 tagú küldöttsége a székelyföldi Jedd településre látogatott, hogy részt vegyenek egy ötnapos testvér-települési találkozón, melyen a szlovákiai Szap község képviselői is rész vettek – tudtuk meg Asbóth Szabolcstól, Kamond polgármesterétől.

Napló

Forrás: Kamond önkormányzata

Kamond és Jedd község egy évtizede kötött egymással testvér-települési megállapodást, amelyhez 2016-ban csatlakozott Szap és Palágykomoróc is, így létrehozva a Négy ország – egy nemzet elnevezésű társulást. Ez idő alatt az Európai Unió mintegy 70 ezer eurós támogatásával hat nagyszabású rendezvényen vehettek részt a települések lakosai. 

Az idei rendezvény – amelyet Európai dialógus címmel rendeztek meg – megnyitóját a jeddi művelődési házban tartották, ahol Bányai István, Jedd, Miklós Ferenc, Szap, és Asbóth Szabolcs, Kamond polgármestere köszöntötte a résztvevőket. A találkozón bemutatkoztak a pályázatban részt vevő települések, az önkormányzatok tapasztalatot cseréltek, emellett istentiszteleten is részt vettek. 

Forrás: Kamond önkormányzata

A feszes ütemterven kívül kikapcsolódásra is volt lehetőség: a résztvevők Jedd település megyeszékhelyére, Marosvásárhelyre, valamint a parajdi sóbányához, Szovátára a Medve-tóhoz, Korondra és Kolozsvárra is ellátogattak. Az ott-tartózkodás során a látogatók megismerték Jedd települést és annak vendégszerető lakóit. Közösen döntöttek újabb pályázat beadásáról egy következő találkozóra, amely reményeik szerint Kamondon valósulhat majd meg. Az ötnapos programot minden fél eredményesnek ítélte meg, hisz közös cselekvési tervet dolgoztak ki az előttük álló évekre, valamint kapcsolataik fejlesztésére. A látogatásra Jedd önkormányzata tizenötezer euró uniós támogatást kapott az Európa a polgárokért program keretében. . 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában