Takarékosság és környezettudatosság

2023.07.22. 07:00

Kis ház nagy lehetőségekkel

A Bakonyi Ház szomszédságában tekinthető meg az az önfenntartó ház, mellyel a takarékosságra, környezettudatosságra kívánják felhívni a figyelmet. Európa idei kulturális fővárosában kiemelten fontos szempont a zöld irány, az önkormányzat már most sokat tesz a környezet védelméért: legújabb beruházásait fenntartható módon kivitelezve, a régi épületek megújításakor azok energiahatékonnyá tételével.

Benkő Péter

Fotó: Benkő Péter/Napló

A július 21-i sajtótájékoztatón Csík Richárd önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) köszönetét fejezte ki az Ariston Hungária Kft.-nek, hogy elhozta ebbe a mindenre nyitott városba azt a kis házat, melyben nagy lehetőségek rejlenek. – Jövőbe mutató dolgokat karol fel a cég, s abban bízom, a technikai újítást, a környezetbarát zöld mintaházat minél több helybeli megismeri, általa egyszerűbb lesz megtalálni az utat a fenntartható jövő, az élhetőbb város felé – hangsúlyozta.

Az Ariston képviseletében Pavek Gábor cégvezető ismertette a projektet, elkötelezettségüket. Úgy látja, nemcsak Európában, de hazánkban is nagy az igény a takarékos, környezettudatos viselkedésre a lakosság, az önkormányzatok, az ipar részéről. – Veszprém egyik legszebb példája annak, hogyan lehet jól elmenni zöld irányba, mely fontos a saját lakások megújuló technológiai megoldásainál is – mondta el a cégvezető, majd bemutatta az installációt, a zöld gondolkodás szimbólumát. Hozzátette, szándékuk a lakosság és a helybeli szakemberek gondolkodásának átformálása környezettudatos irányba, akár napenergiáról vagy más megújuló energiaforrásokról legyen szó.

Végül a vállalat részéről Boros Márton menedzser ismertette a ház működését, kiemelve minimális energiafelhasználását, s hogy károsanyag-kibocsátása nincs. – Aki hasonló rendszerben gondolkodik, nem árt tudnia, hogy a technikai megoldások lehetővé teszik a megtermelt többlet villamos energia tárolását későbbi felhasználásra – hívta fel a figyelmet.

Az önfenntartó házban trópusi növényeket helyeztek el, a létesítményt a nagyközönség is megtekintheti, működtetéséről a falán elhelyezett tábla tájékoztat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában