Kikötő

2023.07.29. 11:30

Összhangban ember és természet Balatonakaliban

Nemzeti színű szalag átvágásával adták át a horgászcsónak-kikötőt és teljesen megújult, igényes környezetét Balatonakaliban pénteken.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Kontrát Károly országgyűlési képviselő gratulált a beruházáshoz, majd elismeréssel beszélt a megújult vízparti közösségi térről, ahol egyebek mellett gyönyörű horgászcsónak-kikötőt, halösvényt (táblákon bemutatják a halfajokat – a szerk.) hoztak létre. – A Balaton, a táj lenyűgöző, örömmel tölt el, hogy támogatni  tudtam ezt a fejlesztést, mely bizonyosan növeli Balatonakali idegenforgalmi vonzerejét, hangsúlyozta. 

Vörösmarty Éva megyei közgyűlési alelnök felidézte, hogy a vármegye Kontrát Károly képviselő támogatásával és Polgárdy Imre közgyűlési elnök javaslatára idegenforgalmi beruházásra írt ki a pályázatot, különös tekintettel a horgászturisztikai fejlesztésre, ezt nyerte el a település. – A horgászat nagyon népszerű a tónál, és meghosszabbítja a nyári szezont is, érvelt az alelnök, majd aláhúzta, Balatonakali szép turisztikai fejlesztéssel gazdagította a vármegyét. 

Fotó: Kovács Erika 

Koncz Imre polgármester köszönettel szólt Kontrát Károly képviselő segítségéről, hogy a terület az akaliakat és a turistákat szolgálja. Felidézte, tavaly nyáron a Bahart mellett egyedüliként menetrend szerinti, közforgalmi hajójáratot indítottak Balatonakaliból Balatonszemesre a Beach Boat Kft. közreműködésével. A területen időszerű volt a horgászturisztikai és egyéb fejlesztés, mellyel bizonyosan a hozzájuk hasonlók között a legszebb balatoni közforgalmi kikötő működhet Balatonakaliban. A beruházást indokolja az is, hogy településen 500 tagú, aktív horgászegyesület működik. Az újonnan létrehozott terület szolgálja a horgászok mellett a sétálókat, a kerékpárosokat, a vízi sportok kedvelőit, a hajózókat, azokat, akik a tóhoz szeretnének eljutni, és a kutyásokat is. 

Elismeréssel beszélt Puskás Zoltán, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. fejlesztési és környezetgazdálkodási vezetője a vízparti környezet teljes megújulásáról, ahol ember és természet közel került egymáshoz. 

A közösségi térről Megújult a kikötő, csoda született Balatonakaliban című írásunkban nemrég megírtuk, mintegy 150 millió forint pályázati forrásból új horgászcsónak-kikötő stég és igényes közösségi tér jött létre, így pihenőhelyek, rendezett zöldterület, új vizesblokkok, járdák, parkoló, kávézó. Megújult a vendéglátóhely, a strandolóktól távolabbi részen kutyások is bemehetnek a Balatonba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában