Számos társadalmi feladatot is ellát

2023.07.19. 07:00

Pro Urbe kitüntetéssel ismerték el a fiatal borász munkáját

A Badacsonyi borhét szombati megnyitóján Borbély Tamás, a Borbély Családi Pincészet tulajdonosa, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke a település érdekében kifejtett munkájáért Pro Urbe kitüntetést vehetett át Krisztin N. László polgármestertől.

Szijártó János

Borbély Tamás Krisztin N. László polgármestertől vette át a díjat a Badacsonyi borhét megnyitóján

Fotó: Szijártó János/Napló

A badacsonytomaji képviselő-testület által adományozható kitüntető címet ezúttal egy tehetséges, második generációs borász kapta meg. 

Mint a méltatásban elhangzott, a bor, a szőlő tisztelete, szeretete gazdálkodó szülei révén tulajdonképpen születése óta körülölelte Tamást, aki mára beírta magát az ágazat történelmébe. Számára nem volt kérdés a pályaválasztás. A tapolcai Batsányi-gimnázium elvégzése után az egykori Kertészeti Egyetemen borász-mérnökeként végzett. 2003-ban borbírálói, 2006-ban nemzetközi borbírálói minősítést szerzett. Jelenleg 21 hektár szőlőültetvényen irányítja a munkálatokat, szüleivel és húgával közösen. 

Fiatal, lendületes borászként számos újítást vitt a pincészet életébe. Munkásságát fémjelzik az elmúlt években elért hazai és nemzetközi borversenyek sikerei, ám ezzel együtt fontosnak tartja a közösség építését, szolgálatát, és számos társadalmi feladatot lát el. 2001 óta a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend tagja, 2010-ben a Magyar Borakadémia tagjai közé fogadta, 2013-tól a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke és a Badacsonyi Borvidék szőlészeti képviselője a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában. 2014-től a Badacsonytomaji Települési Agrárbizottság tagja és elnöke, 2016 óta pedig a Badacsonyi Hegyközség elnök tisztét is ellátja. 2018-ban kiérdemelte Az év agrárembere díjat, fiatal gazda kategóriában, majd 2020-ban az Év bortermelője Magyarországon díjat nyerte el, amelyet a borászok Kossuth-díjaként is emlegetnek. 2023-ban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökségi tagjává választották, valamint a Magyar Borakadémia ellenőrző bizottságának tagja lett. Fontos feladatának tekinti a Badacsonyi Borvidéken az eredet- és minőségvédelmet, valamint a szőlő- és borkultúra hagyományainak ápolását.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában