Újjászerveződő közösségi élet

2023.07.31. 11:30

Pusztanap – nem pusztán egy nap a sok közül

Közösségi tanító, szórakoztató programokkal tették újra aktívvá Szabadságpuszta lakóit július 29-én, lehetőséget adva régi és új helybeliek, különböző generációk találkozásának, együttműködésének. Így élesztették újra, új formában a korábbi években gyakran megszervezett Pusztanapot, köszöntve a városrészen a legidősebb, és a legrégebb óta itt élő személyeket.

Benkő Péter

Kovács Áron, Nagy Ibolya és Mihályfi Márta a megnyitón

Fotó: Benkő Péter/Napló

A Szabadságpusztja múltja és jelene eseménysorozat május 12-én kezdődött, ez már a harmadik esemény. A VEB2023 EKF-programnál a Szabadság lakótelepi Baráti Kör sikeresen pályázott, így az egykori Velty-puszta is aktív közreműködője az Európa Kulturális Fővárosa programjainak. Az esemény megnyitóján részt vett Kovács Áron önkormányzati képviselő, aki egy nagy család közös ünnepéhez hasonlította a rendezvényt. – Elképzelésem szerint mottója ellenére inkább a jövőről szól ez a nap, hisz minden hasonló kezdeményezéssel azt építik a helyiek – mondta el, rámutatva, az önkormányzat számára fontos Szabadságpuszta, ezt igazolják az elmúlt évek fejlesztései, a kerékpárút-építés, az Alsóerdő utca felújítása és a játszótér tervezett bővítése.

Mihályfi Márta néprajzkutató, a baráti kör tagja szerint az idősekkel beszélgetve, az általuk leírtakat olvasva tapasztalták, mennyire fontos volt számukra a közösségi élet. – Meg kell hallgatnunk őket, hiszen ők 40-50, sőt 80 éve itt élnek. A velük folytatott beszélgetéseket digitális formában feldolgozva szeretnénk megőrizni – mondta el. Nagy Ibolya, szintén a baráti kör tagja a mai nemzedékkel kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, hangsúlyozva, ők nehezen fogadják el, hogy nem velük, hanem elődeikkel, azok munkásságával kezdődött itt az élet, hiszen az általuk teremtett kiváló feltételekre építhetjük jelenünket-jövőnket.

Keszthelyi Csabát (balra) és Szili Ernőnét (középen), a városrész két legidősebb lakóját köszöntötték
Fotó: Benkő Péter/Napló

A megnyitó után a településrész legidősebb lakóit, Szili Ernőné Piroska nénit és Keszthelyi Csabát, valamint a legrégebb óta, 1944-től itt élő Novák Sándorné Ili nénit és Kovács Gergelyné Teri nénit köszöntötték fel. Elismerésben részesült még Czaun Mária, a kultúrélet korábbi segítője, valamint Molnár Zoltán, Szabadságpuszta tősgyökeres lakója, egykori postása.

Az estig tartó rendezvényeken főzőverseny, játékok, versenyek zajlottak, a nap középpontjában a mezőgazdasági élet fortélyait bemutató program, illetve a környezetvédelem, az állatokkal-növényekkel való együttélés állt. A fiatalokat utcabál várta este. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában