Ölelés a póninak, Vilikének

2023.07.04. 10:00

Szilaj és a többiek tanítása a táborozóknak a kapcsolódásokról

Az állatokhoz való kapcsolódás, alkalmazkodás gyakorlása segíthet emberi kötődéseink és magunkhoz való viszonyunk rendezésében – ennek jegyében vezeti a Zöldág Lovasudvarban a napközis lovastábort Németh Nikolett és segítője, Rátódi Lívia. Persze a póninak adott ölelés és az Eperjes tövéből nyíló kilátás, a közös időtöltés szintén elvarázsolja a szünidejüket töltőket.

Rimányi Zita

A Zöldág Lovasudvarban Rátódi Lívia és Németh Nikolett (jobbról) segít abban, hogy a táborozók alkalmazkodjanak a lovakhoz, és azok hozzájuk, megtalálják, kihez melyik ló illik Fotó: Rimányi Zita

Szilaj egy nagytudású, minden lovaglójának sokat tanító zsufafakó ló, Manó legyesszürke kanca, kezdőknek ajánlható, nyugodt, de ugratni is lehet vele. Vilike a legidősebb a lovasudvar csapatában, sportpóni, rajta az ápolást, vele a vezetést gyakorolhatják a gyerekek és szeretettel ölelik meg. Párás pedig sötétpej, ugratásra tanították, de karakteres, nem mindenkit fogad el, kiválasztja, kivel működik együtt és aki nyergébe ül, annak alkalmazkodnia kell hozzá. A táborvezető lovasoktató, Németh Nikolett mutatta be a lovakat, a diákok a felnyergelésben már segítettek neki. Többségük már járt lovagolni. A kobakot gyakorlottan tették a fejükre védősisakként. Azért töltik szünidejük egy részét a Zöldág Lovasudvarban, hogy a lovaglásban fejlődjenek, de többen elmondták, hogy a fás legelőről nyíló kilátás szintén vonzotta őket, és az, hogy barátaikkal együtt lehetnek. 

Meglévő lovas tudásuknak megfelelően tanulhatnak újabb fogásokat. A táborvezető látja, hogy mozgásuk alapján melyikükhöz melyik ló illik, s vele lent, azaz a földön állva kezdik az ismerkedést, a bizalom és az ilyenkor még egyenrangú kapcsolat kialakítását, aztán ha felülnek valamelyik hátára, akkor már magabiztosan kell irányítaniuk. Nikolett szerint olyan ez, mint egy terápia, ugyanis, ha rossz napunk van, lelki stabilitásunkat hamarabb megtalálhatjuk a lovak közelében, ugyanakkor nem mindig sikerül jól egy lovaglás, mert a lónak is lehet rossz napja, lehet fáradt, olyankor nehezebb együttműködni vele. Az biztos, hogy nem megy kötődés nélkül, s anélkül az emberek közt sem boldogulhatunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában