Kié lesz az első tánc a balatonfüredi Anna-bálon?

2023.07.28. 20:00

Szíveket halásztak a Balatonból

A Jókai hajó fedélzetén kitűnő hangulatban, nagy izgalommal halászták ki a lányok a Balatonból a 198. Anna-bál előestéjén, pénteken a fából készült szíveket, melyekre ráírták választottjuk nevét. A hagyomány szerint nekik jár az eső tánc a szombat esti Anna-bálon. A hagyományos szívhalászaton részt vett Kemecsey Anna Viktória, a tavalyi bál szépe is.

Kovács Erika

Mindent megtettek a hölgyek, hogy tökéletesen teljesítsenek

Forrás: Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. /Kis Virág

– Az Anna-bál a szívhalászattal kezdődik – mondták vidáman a lányok, amikor a Reformkori Hagyományőrzők Társasága képviselőivel Vanyolai Sándor kapitány zsúfolásig megtelt, gyönyörű hajójára léptek. 

Fotó: Kovács Erika

A fedélzeten a kitűnő és elegáns nyári hangulatot fokozta Bán László televíziós műsorvezető, házigazda, valamint Kalló Zoltán Henrik prímás és zenekara. Praznovszky Mihály irodalomtörténész alkalomhoz illő műsorral idézte fel a régi füredi bálok, illetve a szívhalászatok hangulatát. Hári Lenke alpolgármester, aki a fődíjat, a jövő évi bálra szóló kétszemélyes belépőt adta át, a szívhalászatot az Anna-bál kiemelkedő kísérőrendezvényének nevezte. Méltatta az esemény hagyományőrző jellegét Molnár Judit önkormányzat képviselő, aki kiemelte az Anna-bál nemzeti értékét. Örömmel beszélt arról, hogy a füredi Anna-bál nemrég hungarikum lett. Suta Mónika, a helyi ékszermárka tervezője és társtulajdonosa, mely idén is kiemelt támogatója a bálnak, és ezúttal is felajánlott egy egyedi fehérarany, gyémánttal díszített fülbevalót és gyűrűt a szívhalászaton, az események tradicionális értékét helyezte középpontba. A legenda szerint ugyanis a kihalászott szíven lévő nevű férfival illik táncolni az első táncot a bálon. 

Kemecsey Anna Viktória, a tavalyi, 197. Anna- bál szépe, aki 17 éves, budapesti gimnazista volt akkor, örömmel mondta el, hogy felvették nemrég a jogi egyetemre. Szerinte az Anna-bál egy rendkívül tradicionális esemény, egész életében emlékezik rá, aki ott volt, nem beszélve arról, hogy a társasági esemény már elnyerte a hungarikum címet is. Arra szavak sincsenek, milyen érzés a legszebbnek lenni az esten! A szombat esti bálra izgalommal készül, különös tekintettel a keringőre, amivel Bóka István polgármesterrel megnyitja a gyönyörű estet. 

Fotó: Kovács Erika

Szabó Virág balatonfüredi elsőbálozó kísérője egy néptáncos társa lesz. 

Fotó: Kovács Erika

A lány azt mondta, édesanyjával együtt kiválasztotta a ruháját még májusban, amit megvásároltak, kozmetikusnál már járt, a fodrász szombaton délelőtt várja, hogy egy elegáns frizurát fésüljön neki.

 - A bált már nagyon várom! - fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában