Olvasónktól

2023.07.05. 12:00

Több mint három évtizede járjuk a természetet

Idén 34. éve, hogy megszerveztük a Jókai Mór Művelődési Központ keretein belül a természetjáró kört. Nagy példa volt előttünk a Másfél millió lépés Magyarországon című sorozat, mely sok értékes példával, gondolattal szelte át az országot.

1969-ben kerültem katonaként Pápára, aztán letelepedtem Pápán. Munkahelyemen, a Pápai Textilgyárban már akkor működött természetjáró és tájfutó szakosztály Gáti László és segítői vezetésével. A szakosztály 1959-ben alakult, Döbröntén és környékén kezdték e nemes tevékenységet. Majd megvásároltak egy elhagyott vízimalmot, ahol szálláslehetőség is volt. Utána megkezdődött az építkezés, egy 54 személyes turistaház épült meg. Igazi paradicsom volt, erdei tornapályával, esőbeállókkal. Mikor a Textilgyár megszűnt, vele együtt a szakosztály is. Ezek után alapította meg a Terebesi család a természetjáró kört: így indult tevékenységünk a művelődési központnál. Járjuk a Bakonyt és a Dunántúl csodaszép vidékeit. 34. éve kéthetente koptatjuk bakancsainkat, és büszkén mondhatom, hogy igazi családias, jó hangulatú természetjáró közösséget sikerült magunk köré gyűjteni. 59 tagunkból 20-25-en kalandozunk rendszeresen.

74. évét taposó emberként büszkeséggel töltött el, amikor az M1 csatorna Főtér című műsorában bemutathattam a döbröntei Himf-vár történetét.  A kör 30. évfordulója alkalmából összefoglaltam Döbrönte és a Himfyek történetét. Az utóbbi időben több egészségügyi problémám akadt, és ezt tetézte, hogy a kisközösségek kiszerveződtek a művelődési házból, és megszűnt a Huszár Közösségi Házban kapott kiállítási lehetőség is. Örömünkre azonban a városi könyvtár befogadta tárgyi emlékeinket. Rendületlenül folytatjuk tevékenységünket. 

Most, hogy egyre inkább foglalkoztat, hogy lassan a kampósszegre kell akasztanom a bakancsot és a hátizsákot, törekszem arra, hogy minél többet hagyjak magam után. 2021-ben Döbröntén, a volt turistaház udvarán felállítottuk a bakancsosok emlékoszlopát. A városi könyvtárban fekvő vitrinben a rég elfeledett erdei vasút emlékét elevenítjük meg. 

Álljon itt egy sok indián nyarat megért személy intelme a túrázókhoz: ha az erdő csodás szentélyébe belépünk, tisztelettel és alázattal keressük a természet rejtette szépségeket, a mítoszt. Kirándulásaink során, mint eddig is tette, vigyázzon ránk Szent Bernát, a turisták védőszentje.

Köszönjük azoknak a túratársaknak, akik segítettek a túravezetésben és köszönöm feleségemnek, hogy közel 10 éve szervezi a kör tevékenységét; Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezetőnek, hogy örökös megőrzésre befogadta anyagunkat, valamint Császár Csilla könyvtárosnak, aki a helytörténeti anyagot kezeli. Köszönjük, hogy a 31. Játékfesztiválon  bemutathattuk tevékenységünket. 

Szeptember végén tartjuk Döbröntén  a 15. Gáti László túrát és megemlékezést, és elkezdjük a készülődést a 35. évforduló méltó megünneplésére.

Terebesi József

Pápa

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában