Katonák és civilek

2023.08.14. 19:00

A tragikus aknavetőcső-robbanásra emlékeztek

Katonák és civilek több helyszínen is emlékeztek július végén a 29 évvel ezelőtti várpalotai aknavető-csőrobbanás következtében elhunyt és megsebesült bajtársaikra a várpalotai Gábor Áron Nyugállományúak Klubja és az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság szervezésében.

Szabó Péter Dániel

Az áldozat özvegye, Kránitz Antalné helyez is koszorúzott a Kossuth-laktanyában található emlékműnél Fotó: Szabó Péter Dániel

A program reggel a várpalotai Kossuth-laktanyában indult, ahol az összegyűlt emlékezők előtt Tóth Csaba Albert alezredes, az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság megbízott parancsnokhelyettese elevenítette fel a tragikus esemény körülményeit és a tűzparancsot követő robbanás részleteit. 1994. július 25-én a 108. Mészáros Lázár Gépesített Lövészdandár tüzéralegysége érkezett kiképzési feladatra a Bakonyba. A vizsgafeladatok végrehajtása közben, kora délután azonban az egyik aknavető csöve úgynevezett rátöltés következtében felrobbant.  A baleset következtében négyen vesztették életüket, köztük a várpalotai Kránitz Antal őrnagy, aki nem a helyszínen, hanem később a kórházban hunyt el. Ezt követően a megjelentek, köztük az áldozat családja, a várpalotai önkormányzat, az alakulat, valamint a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja képviselői helyeztek el koszorúkat az emlékhelynél. 

A megemlékezés következő helyszíne Bakonykúti (Csörlőházi) Kiképzőbázis volt, ahol a tragédia helyszínétől nem messze még 1995-ben az akkori lőtérparancsnokság, illetve a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által állíttatott emlékműnél Bartók Géza nyugállományú alezredes, a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja elnökhelyettese kiemelte, az elhunyt katonák emléke figyelmeztessen valamennyiünket arra, hogy a katonai szolgálat veszélyekkel járhat. 

A tragédia helyszínén, a csörlőházi lőtéren Bartók Géza nyugállományú alezredes idézte fel a 29 évvel ezelőtt történteket Fotó: Szabó Péter Dániel

A koszorúzást követően a Tésre vezető út mellett található, vitéz Csörgey Károly tiszteletére állított emlékoszlopnál folytatódott az esemény. A posztamensnél Dobszay Zsolt elmondta, a tábornok az első világháborúban a fronton megsebesült, hősi helytállása miatt a kormányzó 1922-ben vitézzé avatta. Később megbízták a tüzér fegyvernem fejlesztésével, majd Horthy kinevezte tábornokká és a tüzérség felügyelőjévé. Egyben a hajmáskéri kiképző bázisnak a parancsnoka is volt. 1928-ban egy titkos fegyverkísérletben, légvédelmi ágyúkat próbáltak ki. Először vízszintesen lőttek, ahol még rendesen működött az ágyú, majd hatvanfokos szögben felemelték és az elsütés pillanatában a gránát a csőben robbant. Csörgey tábornok a helyszínen életét vesztette két főtiszttel és négy katonával együtt. Az érkező vihar miatt a koszorúzás itt elmaradt, a tisztelet virágait később helyezték el az emlékműnél. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában