Programsorozat a strandokon

2023.08.05. 17:00

Legyünk biztonságban a vízpartokon is!

Vízbiztonságra ösztönző programot indított a HUMDA Magyar Mobilitásfejlesztési Ügynökség Zrt. a balatonalmádi Wesselényi strandon augusztus 4-6. között, amit folytatnak később a többi fürdőhelyen is, hangzott el a napokban tartott sajtótájékoztatón.

Kovács Erika

Weingartner Balázs, Kontrát Károly és Fabó Péter a sajtótájékoztatón

Fotó: Kovács Erika/Napló

- A Balaton természeti kincs - fogalmazott Kontrát Károly. Az országgyűlési képviselő a legfontosabb közösségi értéknek nevezte a biztonságot, különös tekintettel a vizekre. Fontos, hogy az ember ismerje a szabályokat, és mindig megfelelően tudjon viselkedni fürdőzéskor, illetve a vízi eszközözök, így például a SUP és a vízibicikli használatánál. A képviselő üdvözölte a társadalmi felelősségvállalásra épülő programot, mely reményei szerint hozzájárul ahhoz, hogy a biztonságot fókuszba állítva, a jövőben még kevesebb vízi baleset történjen. 

Fabó Péter polgármester a vízbiztonságot helyezte középpontba, mely fontos számukra, ugyanis négy strandot működtetnek. Szerinte nagyon fontos, hogy az ember megtanuljon úszni, ismerje a vizet, a környezetét, hogy adott esetben, például viharban tudja, mit kell tennie.   

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnöke elmondta, a Water Safety nevű vízbiztonsági programsorozatukat augusztus 4-26. között rendezik meg a hazai strandokon. A programsorozat az eddigi hagyományokhoz híven idén is több hazai várossal és a helyi önkormányzattal együttműködve valósul meg. A vízbiztonságra ösztönző programsorozat nem csak egyedülálló látványt, de kiemelkedő nyári oktatási élményt is nyújt a pihenni és kikapcsolódni vágyó strandoló gyermekek, fiatalok és családok számára. A strandon fürdőzők ugyanis ingyenesen vehetnek részt a programokon a strand nyitvatartási idejében, csütörtöktől vasárnapig. A programokon vízbiztonsági elméleti oktatás és a helyszínen kialakított Water Safety gyakorlati park várja az érdeklődőket. A foglalkozáson való részvételnek nem feltétele az úszástudás, hiszen a vízi biztonsághoz hozzátartozik a mentőmellény használata is. 

A programsorozatnak a figyelemfelhívás a célja, a nyári vízparton és természetben eltöltött aktív pihenésre való ösztönzés, biztonságos körülmények között. A vízbiztonságra nevelő foglalkozásaikat úgy állították össze, hogy a gyermekek és a felnőttek számára is élményt nyújtson, amellett, hogy játékos formában tanulhatnak. Számos új sporteszköz jelenik meg évről évre, amelyek mindennapokban való helyes használatát a gyártó és/vagy a forgalmazó nem ellenőrzi, hogy elsajátította-e a vásárló és a sportoló. Az ideális felhasználási feltételek közé tartozik az időjárási viszonyok figyelembevétele, a megfelelő UV-védelem és a védőfelszerelés is. Egy eszköz nem megfelelő használata veszélyforrást hordozhat, amely megnövelheti a balesetek és szerencsétlenségek számát. 

A balesetek megelőzése érdekében a programsorozaton ki lehet próbálni a vízben számos olyan eszközt, amelyek ma megtalálhatók a sportboltok polcain, és az érdeklődők megismerkedhetnek különböző típusú mentőmellényekkel is, melyek szó szerint életmentőek lehetnek adott esetben, például vízibiciklin vízbe esésnél, illetve ugrásnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában