Mária út Zirc-Bakonybél szakaszán

2023.08.13. 14:00

Lőrinc atya vezette a zarándokokat

Nemzetközi zarándoknapot tizedszer rendeztek a Mária úton. Az egyik legszebb részének nevezte a Zircről Bakonybélbe vezetőt Huszár Lőrinc atya, zirci plébános, aki lelki vezetője volt ezúttal a zarándokoknak ezen a szakaszon. Indulás előtt a ciszterci bazilikába hívta őket elcsendesedésre.

Rimányi Zita

A legfiatalabb pannonhalmi, a legtávolabbról érkező gyimesfelsőloki volt a Mária út Zirc-Bakonybél szakaszán, csoportkép készült a zarándokokról induláskor

Fotó: Rimányi Zita 

Rizsseprés a bazilika előtt, egy esküvői szertartás apró szemű jókívánságainak eltakarítása – épp ezzel foglalkoztak páran, amikor a gyülekeztek a zarándokok a zirci apátság temploma előtt. Az egyik társaság tagjai Pannonhalmáról érkeztek és velük tartottak gyimesfelsőloki barátaik, akik náluk vendégeskednek. Ők Erdélyben már többször csatlakoztak a Mária úti zarándoknaphoz a lakhelyükhöz közeli szakaszon, ezúttal a bakonyit járták be, amit ők a magas hegyvidéken szerzett gyakorlatuk miatt könnyű terepnek éreztek. Így Ferencz Attila Norbert a legtávolabbról érkezőnek számított a Zircről induló csoportban, egyik házigazdája, Bonyhádi Fanni Laura pedig 18 évesként a legfiatalabbnak. Rokonaikkal együtt arról beszéltek, hogy a zarándoklat számukra lelki töltekezés, teljes felfrissülés, pihenést jelent, de egészen másképp, mint túrázás során. Az imádság, az éneklés miatt szerintük nem megterhelő a gyaloglás. Annyira erősen járják át ilyenkor őket az érzések, hogy utána is hatásuk alatt maradnak, gyakran megkönnyezve, öleléssel kifejezve, amit belül megéltek. 

Huszár Lőrinc zirci plébános volt a lelki vezetője a Mária úton Zircről Bakonybélbe zarándoklók csoportjának
Fotó: Rimányi Zita 

Őket és a többi zarándokot is Lőrinc atya áldotta meg a bazilikában. Arról beszélt, hogy ezúttal a többi szakaszon haladókhoz hasonlóan a fiatalokért ajánlhatják fel zarándoklatukat, ki-ki a szívét osztva meg velük saját szándéka szerint. Szavai szerint hálánkat fejezhetjük ki a fiatalok tehetségéért, lehetőségeikért, a nyíló életükért, remélve, hogy a bölcsesség és a szívjóság lesz részük, aszerint növekednek és szabadon szárnyalhatnak. A Szűz Mária mennybemenetelének szentelt templomban még azt kívánta a plébános, hogy az égi édesanya anyai szeretete, szelídsége álljon mellettük, s vezette a szombat délelőtt Zircről elinduló zarándoklatot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában