Díszkivilágítás

2023.08.17. 14:00

Milánó és Párizs csak Veszprém után következik

220 millió forintból, kész tervek alapján valósult meg a szimbolikus veszprémi épületek éjszakai megvilágítása projekt: ez ma Európa legmodernebb világítása.

Juhász-Léhi István

Szerdán este tartották a világítás főpróbáját

Fotó: Nagy Lajos/Napló

- Ez egy távvezérlésű berendezés, amit bárhonnan el lehet érni applikáción keresztül - magyarázta a kivitelező képviseletében Gazdag Barna, a Gátiba ügyvezetője. - Bármikor, bármilyen színre át lehet állítani a lámpatesteket, akár külön, akár egyben. 

Egyébként a legtöbb lámpatestet a távvezérlésben át lehet állítani különböző színekre, de a fényerőket nem lehet változtatni. Nem úgy Veszprémben, mert ez mindent tud, azaz egyenként is vezérelhetők a lámpák, és a színeket is irányítani lehet. Az, hogy ez Európában a jelenlegi legmodernebb rendszer, olyannyira igaz, hogy ezek a lámpatestek Veszprémben kerültek ki először a gyártótól, a teljesen új fejlesztésű lámpatestcsalád még nem lelhető fel máshol. 

- Tudomásunk szerint Veszprém után Milánóban, majd a következő évben Párizsban lesz megvilágítva egy-egy ikonikus épület, ugyanezzel a lámpatestcsaláddal - jelentette ki Gazdag Barna. - Nagyon büszke vagyok rá, hogy sikerült a kivitelezést tető alá hoznunk.

Örömmel mesélte a szakember, hogy a próbavilágítások alatt kisebb tömeg volt jelen és fényképezte az épületeket. Elárulta, volt olyan pillanata a kivitelezésnek, amikor már szólniuk kellett az érdeklődőknek, mert akadályozták a kivitelezési munkálatokat. Közben persze örültek, hiszen jóleső érzés volt számukra a kíváncsi veszprémiek jelenléte. 

Gazdag Barna megjegyezte: 2006 előtt volt rövid ideig világítás a völgyhídon, ám abba a konstrukcióba nem tudtak életet lehelni. 

- Nem mindegy, hogy milyen a műszaki választás, és az sem, hogy az üzemeltetése mennyibe fog kerülni, hiszen ez a sarokköve mindennek - hangsúlyozta. 

Közel két évtizede körülbelül húsz darab lámpa világította meg a völgyhidat, most pedig 170 darab van felszerelve, azonban a 170 darabnak a teljesítménye kisebb, mint az akkori húsznak... 

Kérdésre válaszolva elhangzott az is, sötétedéskor a közvilágítással együtt fognak felkapcsolódni a fények, hiszen ugyanazt a rádiófrekvenciás jelet fogja kapni a híd is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában