Félezer érdeklődő

2023.08.28. 07:00

Nyílt nap névadóval a kutatóintézetben

A kánikula ellenére több mint félezren voltak kíváncsiak az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (ELKH BLKI) nyílt napjára Tihanyban.

Fotó: BLKI

Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete évente egyszer nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, ilyenkor az intézet kutatócsoportjainak segítségével az édesvizek környezettani kutatásába tekinthetnek be az érdeklődők. 

A parkban a kutatócsoportok mutatták be tevékenységüket. Nagy akváriumokban balatoni halakat lehetett megnézni, egy másik helyszínen a vízi rovarvilágot mutattak be, máshol különféle kagylók voltak láthatók. Neurobiolósok segítségével a különböző laborokba lehetett benézni, az algológusok a Balaton jellemző algáit mutatták meg mikroszkópok alatt az érdeklődőknek. Kiderült, hogy milyen egy víz vagy üledék mintavétel a gyakorlatban, vagy hogyan lehet meghatározni a víz átlátszóságát. 

Emellett meg lehetett nézni a mezokozmosz rendszert, ahol a sekély tavakban zajló folyamatokat modellezik, és olyan globális folyamatokra is válaszokat keresnek, mint például a klímaváltozás. A nap folyamán több, a Balaton problémáival foglalkozó előadás is elhangzott.

Idén a BLKI nyílt napja a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Ökológiai és kulturális programja, a Balatorium része volt, a kertben és az épületben több művész a Balaton problémáira fókuszáló installációját is kiállították.

A nyílt napon névadót is tartottak: az intézetet 97 éve, 1926-ban megalapító jeles kultúrpolitikus, Klebelsberg Kunó tiszteletére mostantól Klebelsberg háznak nevezik a korábbi B épületet. 

A Balatorium programjai a hétvégén a BLKI kutatóinak részvételével az örvényesi szabadstrandon folytatódtak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában