Bitva-Party

2023.08.17. 18:00

Tisztelgés a francia katona előtt

Nyárád Község Önkormányzata és a Gerencsér család összefogásának eredményeképpen a hetedik alkalommal megszervezett Bitva-Party keretében a településen felavatták a Francia-kutat és emlékkövet. Az eseményen Gerencsér Tibor, Magyarország krakkói főkonzulja is részt vett.

Haraszti Gábor

A Gerencsér család ápolja elődei emlékét Fotó: Önkormányzat

A kétnapos Bitva-Party Nyárádon ünnepélyes eseménnyel kezdődött, ugyanis díszkutat és emlékkövet avattak, utóbbi Győrfi Lajos szobrászművész alkotása. Pajak Károly polgármester köszöntőjében elmondta, az önkormányzat és a Gerencsér család részéről hosszas tervezés és egyeztetés előzte meg az avatót. A kút történetét Gerencsér Ferencz Körmendy József nyárádi plébánosnak 1946-ban tett tanúsága örökítette meg, melyről a település vezetője mesélt.

- A Gerencsérék háza előtt lévő kutat a francia háborúk idején itt maradt francia katona csinálta. Mikor végzett az ásással és kijött a kútból, az ott lévő gyerekeknek rácsapott a hátsójára, hogy el ne felejtsék, hogy ő csinálta a kutat. Az egyik gyerek Gerencsér Ferenc volt.

Pajak Károly hozzátette, az akkor kiásott kút, illetve annak nemrég is látható utódja sok éven keresztül szolgálta a település lakosságának vízellátását, egyúttal névadója volt a faluban élő Gerencsér családok megkülönböztetésének, mert a kút mögötti házban laktak a „Kuti Gerencsérék”.

Gerencsér Tibor főkonzul elmondta, családfa kutatás közben talált rá a korábban említett történetre.

- A mostani alkalom nemcsak azért fontos számunkra, mert ezt a kutat emeljük, hanem azért is, mert ezzel állítunk emléket Gerencsér Józsefnek, aki 210 éve született és 1848-as nemzetőr volt Nyárádon.

Az emlékhelyet Baráth Julianna református lelkész és Horváth József plébános áldotta meg. Mint elhangzott, a díszkút a későbbiekben ivókútként szolgál majd. Az ünnepségen részt vett a lengyelországi Komańcza község polgármestere, Roman Bzdyk is, aki Pajak Károllyal egy fát ültetett a kút mellé. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában