Elkezdődött, amit sokan régóta vártak

2023.08.23. 17:30

Új épületet kap a veszprémi evangélikus óvoda

Fenntartható, gyermekbarát épületben működik a jövőben az Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda. A régi energetikailag korszerűtlen, ezért jövő héten elkezdik a bontását. lebontják. Az új épületet tervek szerint jövő ősszel vehetik birtokba a gyerekek. A fenntartó Veszprémi Evangélikus Egyházközség és a beruházó Magyarországi Evangélikus Egyház célja, hogy korszerű épületben folytassa működését az óvoda.

Benkő Péter

Rádóczy Ágnes átmenetileg a Fecske utcai épületben irányítja az intézményt Fotó: Benkő Péter

Magyarország Kormánya támogatja új evangélikus egyházi óvodák építését, a meglévők modernizációját, férőhely-bővítését. Az állami támogatásból készülő épület várhatóan 2024 őszén nyitja meg kapuit. A korábban önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant térítésmentesen kapta a fenntartó.

Az óvoda 2011-ben indult, nagy népszerűségnek örvend. – A keresztyén értékrendet közvetítő intézményben kiváló munkatársak dolgoznak nyugodt, derűs, szeretetteljes légkörben. Azonban az épület energetikai szempontból korszerűtlen, évek óta beázik. A mai energiaköltségek veszélyeztették működését is, ezért vált szükségessé egy új épület – mondta el Isó Zoltán, a veszprémi evangélikus gyülekezet lelkésze.

A régi, korszerűtlen, nem fenntartható épületet kiürítették, bontását jövő héten kezdik el Fotó: Benkő Péter

Az Aradi vértanúk utcai óvoda több mint négyezer négyzetméteres telken áll, az új zöldterület mérete közel azonos lesz a mostaniéval, és udvari parkoló is épül. A fenntartó fontosnak tartja, hogy a gyerekek mindennapi nevelése a legzavartalanabb legyen az építkezés alatt is – átmenetileg a Fecske utcai épületben folytatja működését az óvoda.

Családok, munkatársak évek óta izgatottan várják, hogy végre méltó körülmények között folytatódjon a nevelés. – Az elmúlt tizenkét évben igyekeztünk elfeledtetni – vidám, esztétikus belső tér kialakításával, elfogadó, szeretetteljes neveléssel – az épület rossz állapotát. Egy épületszárnyat le kellett zárnunk, s megjelentek a darazsak – mindez nehezítette működésünket. Az új épületben viszont a kor igényeinek megfelelő körülmények várják óvodásainkat – mondta el Rádóczy Ágnes intézményvezető.

Már a látványterven is megragadó a leendő óvodaépület

A munkaterületet augusztus 18-án adták át, a bontási-építési munkák kismértékű zaj- és légszennyezéssel járnak, a környékbeliek megértését kérik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában