Pápától Pákozdig

2023.09.27. 14:00

175 év, 175 kilométer - túrával tisztelegnek a Magyar Honvédség előtt

Pápáról indult és Pákozdon ér véget az a 175 kilométeres gyalogtúra, amelyet a 175 éves Magyar Honvédség előtt tisztelegve szerveztek meg.

Haraszti Gábor

Az elődök előtt tisztelegnek a jelenkor katonái

Forrás: honvedelem.hu

A kezdeményezést több szervezettel együtt a HM Parlamenti Államtitkárság Humántámogatási Főosztálya és a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (Hososz) hívta életre – tájékoztatott a honvedelem.hu. A négynapos túra ünnepélyes pápai megnyitóján Áldozó Tamás, a város polgármestere és Gadó Imre alezredes, az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese elmondta: az 1848–49-es forradalom és szabadságharc legnagyobb értékeinek egyike a reguláris Magyar Honvédség megszületése volt, és az a tény, hogy hazánk ilyen haderővel küzdhetett meg a szabadságért. Mint elhangzott, az úgynevezett mozgó nemzetőrség egységeit négy kerületi táborba vonták össze: Szolnokra, Aradra, Vácra és Pápára.

– Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy innen indul az emléktúra, amellyel a résztvevők a százhetvenöt éves Magyar Honvédség előtt tisztelegnek. Lélekben a gyaloglókkal tart a bázisrepülőtér teljes személyi állománya is – húzta alá a parancsnokhelyettes. A túra lobogójára zászlószalagot kötött fel többek között Gadó Imre alezredes, Farkas László, a Hososz elnöke és Áldozó Tamás is, és koszorúval rótták le tiszteletüket a hős honvéd szabadságharcosok emlékműve előtt.

A tisztelgő emléktúra többek között a Bakonyon és a Vértesen át haladva szeptember 29-én érkezik meg Pákozdra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában