A varázsszó: közösség

2023.09.20. 14:00

Átadták a felújított Táborállás parkot

Egy park renovációja mindig örvendetes esemény. Különösen így van ez akkor, ha olyan innovatív módon készítik elő a munkálatokat, mint ahogyan az a veszprémi Táborállás park esetében történt.

Hankó András

Neveda Amália, az Agóra igazgatója

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Ez az újszerű megközelítés nem más, mint a közösségi tervezés, ami azt jelenti, hogy a park első számú majdani használóinak a véleményét kérték ki arról, mit is látnának szívesen. Megnyitóbeszédében Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy a tavalyi nyár az igények felmérésének jegyében telt. A környéken lakók éltek is a részvétel lehetőségével, az eredmény pedig igencsak meggyőző. A szép, átgondolt kialakítású és tiszta park láttán nehéz elképzelni, hogy helyette itt egy kietlen aszfaltcsík fusson. Márpedig pár évtizede ilyen tervek is voltak, tudtuk meg Lamos Pétertől, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetőjétől. Még jó, hogy oly sok, hasonlóan hagymázas társával együtt ez az elképzelés is füstbe ment. Az ügyvezető a parkot érintő legfontosabb változások között említette a színpad és a nézőtér elforgatását, ami a parkot övező házakban élők egyik fő óhaja volt. 

A másik jelentős műszaki jellegű beavatkozás az Agóra Veszprém Kulturális Központ kérésére történt: a veszprémi Practical Kft. végezte kivitelezés során áramvételi pontokat alakítottak ki a parkban, amelyek jó szolgálatot tesznek a közösségi programokon. Mindemellett új padok kerültek ki, és természetesen növényeket is ültettek a Morgan Viktória tájépítész, a Veszprémi Tájépítész Műhely vezetőjének tervei alapján, bruttó 140 millió forintból megvalósított beruházás keretében.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a Táborállás park összenőtt az Agórával, hiszen mindenekelőtt a kulturális központ tölti meg azt programokkal. Most is így lesz, mivel szeptember 22-én, pénteken kezdődik a háromnapos III. Jutasi Piknik és Olimpia, amelynek ez lesz az egyik helyszíne. A rendezvénysorozat első napján a Deák Ferenc Általános Iskolánál a cirkuszi zsonglőröké és az akrobatáké lesz a főszerep. Szombaton sport- és ügyességi versenyekre, valamint családi programokra és koncertekre kerül sor, de már az ilyen célokra kiválóan alkalmas Kálvin János téren. 

Neveda Amália, az Agóra igazgatója itt közbevetőleg említette, hogy az esti koncertnél programváltozás lesz: az eredetileg tervezett fellépő betegség miatt lemondta a részvételt, helyette este fél 8-tól Pápai Joci és zenekara játszik. Szeptember 24-én főleg gyermekes családok veszik birtokba a Táborállás parkot, de bárkinek érdemes eljönnie, mert a gazdag kínálatot többek között gasztronómiai workshopok színesítik majd, utóbbiakhoz regisztráció szükséges. A lényeg, hogy mindenki mindenben részt vehet, ahogy az egy igazi közösségi programhoz illik. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában