Programok

2023.09.19. 09:00

Családi nap a pápai bázisrepülőtéren

Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára színes programokkal tarkított családi napot tartottak a pápai katonai repülőtéren. Az együtt töltött időt ejtőernyős-bemutató, főzőverseny és a Fricska Táncegyüttes fellépése is színesítette.

Haraszti Gábor

Fotó: szervezők/Kertész László

Az MH 47. Bázisrepülőtér személyi állománya a szervezet létrejötte, vagyis 2001 óta minden évben megrendezi a családi napot. A szervezők nemcsak a katonai repülőtéren dolgozókat és családtagjaikat látták vendégül, hanem a nyugállományú volt kollégákat is, és a bajtársi találkozónak is helyszínt biztosítottak, akárcsak a katonai toborzóknak. Az esemény hivatalos része az MH 47. Bázisrepülőtér és a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) zászlójának felvonásával vette kezdetét. Magasy Zsolt ezredes, a MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoka köszöntőjében úgy fogalmazott, a katonai repülőtér folyamatos működtetése sok kihívást tartalmazó feladat, amely számos nehézség elé állíthatja a családokat.

– Éppen ezért nagyon szeretném megköszönni a családok támogatását, hiszen a katonai hivatás sokszor azzal jár, hogy a családtól messze kell lenni – idézi az elöljárót a honvedelem.hu. 

Az ezredes beszédét követően Jason Mills amerikai ezredes, a HAW parancsnoka is köszöntötte a résztvevőket, aki elsődlegesen a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) műveleti egység teljesítményét méltatta. Az érdeklődők ezt követően az MI-17 légi kutató-mentő helikopter bemutatóját láthatták: a légi kutató-mentő szolgálat hét katonája ejtőernyős ugrást hajtott végre. Az MH Szolnok Légierőzenekar sokakat érdeklő koncertjét az őr- és biztosító rendész század járőrkutyás bemutatója váltotta, majd egy MiG-15-ös felújított vadászrepülőgép avatása következett A későbbi programok között solymászbemutató, főzőverseny, dögcédula-készítés, ugrálóvár és miniállatkert szórakoztatta a délutánra mintegy ezer-kétezer fősre duzzadt közönséget. A családi nap résztvevői repülhettek a bázison települő C-17-es típusú, harcászati teherszállító feladatkörre kifejlesztett szállító repülőgéppel is, az egynapos fesztivál hangulatos zárását pedig a világszerte ismert Fricska Táncegyüttes fellépése biztosította.

Az MH 47. Bázisrepülőtér családi napján Soproni Károly őrnagyról, repülőgépvezetőről, az 1. Vadászrepülő Század parancsnokáról is megemlékeztek, aki 1990. szeptember 16-án, a pápai repülőtér nyílt napján a 04-es oldalszámú MiG-23-as vadászgépével lezuhanva lelte tragikus halálát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában