Veol podcast

2023.09.15. 14:00

Csiszár Miklós: Régi idők tanúja a veszprémi Kossuth iskola

Komaniczki Zoltán

Veszprém egyik legpatinásabb oktatási egysége a napjainkban Kossuth Lajos Általános Iskolaként ismert intézmény - Csiszár Miklós Bél Mátyás – NotitiaHungariae Emlékérmes, Veszprém Megye Könyvtárügyéért Életpáyadíjas és Gizella-díjas helytörténeti kutatóval beszélgetve kiderült, a 19. század végén merült fel az alapítás gondolata.
Csiszár Miklóstól megtudhatja: Vargyas Endre Veszprém vármegyei királyi tanfelügyelő már 1889-ben javasolta a város képviselő-testületének polgári fiúiskola alapítását, majd az 1892/93. tanévben az 1. és 2. évfolyamokon megkezdődhetett a polgári iskolai oktatás a városi ipariskolában a Vár u. 1. szám alatt. 1895-ben gróf Wlassics Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszter intézkedett a polgári iskolához kapcsolt három évfolyamos állami kereskedelmi középiskola felállítása ügyében; a polgári iskola a 4. évfolyammal együtt ideiglenesen a Buhim-völgyben lévő kaszárnyaépületbe költözött. Hamarosan szükségessé vált egy önálló létesítmény megépítése; a helyszínválasztás az akkor a város szélének tekinthető Palotai út melletti Kreuczer Antal- féle szántóföldre esett - az új iskolaépületet  1899. május 15-én avatták fel.

A mikrofonnál Komaniczki Zoltán. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában