Pro Urbe díj

2023.09.14. 07:00

Elismerték a nyugalmazott docens munkáját

Az ötvenkilencedik alkalommal megrendezett badacsonyi szüreti rendezvényen Pro Urbe díjat vehetett át Tóth Mariann, a Soproni Egyetem nyugalmazott docense Krisztin N. László polgármestertől a település érdekében kifejtett munkája elismeréseként.

Szijártó János

Tóth Mariann, a Soproni Egyetem nyugalmazott docense Krisztin N. László polgármestertől vehette át a kitüntetést a badacsonyi szüreti rendezvény ünnepélyes megnyitóján

Fotó: Szijártó János/Napló

Amint az a méltatásban elhangzott, aktív éveiben számos hazai és nemzetközi kutatócsoport munkájában vett részt, eredményeit szaklapokban és könyvekben publikálta, több rangos kitüntetés kísérte pályáját. A képviselő-testület döntése azonban értelemszerűen badacsonytomaji tevékenységének szólt, ami már csak abból a szempontból sem meglepő, hogy a Balaton-parti települést immár ötvennyolc éve tekinti második otthonának. Az itteni családi nyaralóban tölti a nyarakat, ám a 2004-ben történt várossá avatás óta aktív részese a helyi kulturális életnek. Eleinte soproni tanítványai segítségével rendezett évfordulós ünnepségeket, majd megalapította a Himfy Irodalmi Kört. Koordinálta a magyar kultúra napja, a költészet napja és a történelmi évfordulók ünnepeit, a karácsonyi misztériumi játékokat, és szervezte a tomaji egykori írók és költők évfordulóit, borvacsorák műsorait. Konferálta a borheteket, a szüreti ünnepségeket, a városnapokat, kiállítások megnyitóit. Tagja a Nők a Balatonért Egyesület tomaji csoportjának, sokáig énekelt a kórusban is. A badacsonyi szüret különösen a szívéhez nőtt, így a Pro Urbe kitüntetés átadására jobb alkalmat találni sem lehetett volna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában