Ortodox egyházi vezető a vallási párbeszédért

2023.09.12. 14:00

Főpap látogat a bakonybéli bencések ünnepére

Őfelsége I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka látogat Magyarországra szeptember 20. és 25. között a Pannonhalmi Főapátság meghívására. A hatnapos látogatás során részt vesz Bakonybélben Szent Gellért odaérkezésének ezredik, a bencés monostor újraalapításának 25. évfordulóján.

Rimányi Zita

A bakonybéli bencés monostor

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A Pannonhalmi Főapátság és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus, Magyarországi Orthodox Exarchátus lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az ortodox egyházak közötti tiszteletbeli elsőséget élvező főpap érkezése történelmi jelentőségű. Hat napig tartózkodik hazánkban, látogatásának középpontjában kifejezetten az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, a béke építése áll. Pénteken előadást tart a „Keresd a békét és járj utána!” nemzetközi ökumenikus konferencián, és részt vesz, beszédet mond az ökumenikus vesperáson a Szent Márton-bazilikában. Szombaton találkozik az Ausztriai Metropólia és a Magyarországi Orthodox Exarchátus klérusával, elmegy a bakonybéli bencés Szent Mauríciusz-monostorba, ahol Szent Gellért Bakonybélbe érkezésének ezredik, a bencés monostor újraalapításának 25. évfordulóját ünneplik. Itt is részt vesz őszentsége a vesperáson. Vasárnap Pannonhalmán isteni liturgia lesz I. Bartholomaiosz elnökletével, majd találkozik a budapesti ukrán közösséggel. Hétfőn előadást tart a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett „Együtt a közös otthonért” című ökumenikus és vallásközi teremtésvédelmi konferencián, és találkozik a magyar közélet képviselőivel. 

A magyarul Bertalannak is nevezett egyházfő 1991 óta áll az Egyetemes Patriarchátus élén, mint az ortodox egyházak között a tiszteletbeli elsőbbséget élvező pátriárka. Legutóbb 2021 szeptemberében látogatott Magyarországra, amikor részt vett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisén, az úgynevezett Statio Orbison is, amelyet Ferenc pápa mutatott be a Hősök terén. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon egyszerre volt jelen a nyugati és a keleti egyház vezetője.

A konstantinápolyi egyetemes pátriárka 1940. február 29-én született a Törökországhoz tartozó, de görögök lakta Imbrosz szigetén, 1991 óta az egyetemes trón betöltője. A középiskolát Isztambulban, azaz az egykori Konstantinápolyban végezte el, majd teológiai diplomát és doktorátust szerzett, és 1961 és 1963 között teljesítette kötelező katonai szolgálatát a török hadseregben. Diakónussá szentelték 1963. augusztus 13-án. Posztgraduális tanulmányait 1963 és 1968 között a Pápai Gergely Egyetemen folytatta, ahol egyházjogi doktorátust szerzett, közben a svájci Bossey-i Ökumenikus Intézetben és a müncheni egyetemen is folytatott tanulmányokat. Visszatért Törökországba 1968-ba és a hálki teológiai akadémia rektorhelyettese lett, 1969. október 19-én szentelték pappá, 1972-ben Demetriosz patriarcha kinevezte a pátriárkai iroda igazgatójának, 1973. december 25-én szentelték püspökké az anatóliai Philadélphia címzetes metropolitájaként, majd 1990-ben khalkédóni metropolita lett. Demetriosz pátriárka halálát követően 1991. október 22-én választották egyetemes pátriárkának.

Őszentsége I. Bartholomaiosz pátriárka többször járt már Magyarországon. 2000-ben a Szent István-bazilika előtt, az ünnepi szentmise keretében hirdette ki azt a bullát, amely szerint Szent István királyunkat a keleti egyházban is szentként tisztelik. Így a nagy egyházszakadás után közel ezer évvel az első magyar király személyében újabb közös szentje lett a katolikus és ortodox egyházaknak. 2014-ben hivatalos látogatásra hazánkba érkezett, hogy aláírják a Magyarországi Orthodox Exarchátust is érintő nemzetközi megállapodást az Egyetemes Patriarchátus és Magyarország között. 2017. augusztus 20-án a magyar kormány képviselői átadták a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus budapesti, Múzeum utcai épületének kulcsait Bartholomaiosz pátriarkának. 2021-ben elhelyezte a majdani Ortodox Keresztény Dialógus Központban létesülő templom alapkövét, és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmával vendégként részt vett a Ferenc pápa által celebrált záró szentmisén is.

Az államalapítást megelőzően az ősi Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus már kapcsolatot ápolt a magyarsággal, elküldte Szent Hierotheosz püspököt a magyarokhoz a kereszténység terjesztésére. Ez a kapcsolat az államalapítást követően Szent István király munkájával tovább erősödött. Az évszázadok során az Ortodox Egyház nagymértékben járult hozzá Magyarország szellemi és anyagi gyarapodásához. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában