Csapadékból nem volt hiány

2023.09.09. 11:00

Hidegfrontok szakították meg a nyárias meleget

Az átlagosnál enyhébb és jóval csapadékosabb volt az elmúlt nyár időjárása, tájékoztatott Kovács Győző meteorológus.

Marton Attila

Villámokban gazdag viharok csaptak le Veszprémre

Fotó: Nagy Lajos

– A repülőtéri meteorológiai állomás adatai szerint az idei nyár középhőmérséklete 0,7 fokkal haladta meg az 1991‒2020 közötti harminc év átlagát, ezzel a tizenegyedik legmelegebbnek bizonyult az 1971 óta jegyzett adatsorban. Két nagyon száraz nyarat követően 2023 nyarán térségünkben a sokévi átlagot 35,5 milliméterrel meghaladó csapadék hullott, azonban az eloszlása sem időben, sem térben nem volt egyenletes – összegzett Kovács Győző meteorológus. Hozzátette, az évszak középhőmérséklete 21,03 fok volt, és mindhárom hónap melegebb volt a sokévi átlagnál: a június 0,2 fokkal, a július 1,2 fokkal, míg az augusztus 0,6 fokkal. A június átlagoshoz közeli hőmérséklettel indult, majd jelentős mennyiségű csapadék hullott. A borongós, csapadékos idő miatt június második hetében a hőmérséklet elmaradt az átlagostól. Június 18-tól jelentős melegedés kezdődött, a hónap legmelegebb napját is ebben a periódusban jegyezte fel a szakember, 22-én 31,7 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. A hőségnek 24-én egy hidegfront vetett véget, amely 6,7 milliméter csapadékot is hozott zivatar kíséretében. A front mögött az átlag közelébe esett vissza a hőmérséklet. Július első napjaiban folytatódott az átlagos hőmérsékletű időjárás, majd hidegfront hozott némi lehűlést és csapadékot. A hónap további részében a nyári időbe a nagyjából heti rendszerességgel érkező hidegfrontok hoztak átmeneti lehűlést, a legmelegebb 10-én volt 33 fokkal. A hónap utolsó hetében egy hullámzó frontrendszer hatására az átlag alá csökkent a hőmérséklet, és kiadós csapadék hullott.

– Az átlagosnál hűvösebb időjárás augusztus első napjaiban is folytatódott, miközben gyakoriak voltak a frontátvonulások, és több napon is jelentős mennyiségű csapadék hullott. Augusztus első öt napján a repülőtéri mérőállomás közel 55 milliméter csapadékot regisztrált. Hatodikától nyugodtabb lett felettünk a légkör, de jelentősen visszaesett a hőmérséklet. Augusztus második hetében négy-hat fokkal elmaradt a hőmérséklet az átlagostól – fogalmazott Kovács Győző. Hozzátette, augusztus 12-től lassú melegedés kezdődött, majd átmeneti stagnálás után huszadikától fokozódott a hőség, és ekkor érkezett el az idei nyár leghosszabb hőhulláma. – A napi középhőmérséklet nyolc egymást követő napon haladta meg a 25 fokot, a hőség 26-án tetőzött 27,8 fokos napi középhőmérséklettel és 35,2 fokos délutáni maximummal. Augusztus 21-én, 23-án és 24-én a minimum-hőmérsékletek nem csökkentek 20 fok alá. Hasonlóan meleg augusztus végi időszak legutóbb 1992 augusztusában fordult elő hazánkban – részletezte a meteorológus.

A csapadékos tél és tavasz után az idei nyarat is bőséges csapadékhullás jellemezte. A 33 csapadékos napból 18 volt zivataros, de a szélsőséges időjárást okozó zivatarfelhők elkerülték térségünket. A nyári hónapokban 236 milliméter csapadék hullott – a legtöbb augusztusban –, ami 35,5 milliméterrel haladja meg a sokévi átlagot. Huszonnégy óra alatt a legtöbb csapadék (csaknem 30 milliméter) augusztus 28-án esett egy zivatar kíséretében. A szakember arra is felhívta a figyelmet, a vármegye nyugati területein jóval több csapadék hullott, mint Veszprém térségében.

Kovács Győző megjegyezte, nyári napból – amikor a hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot – az átlagos 53 helyett 57-et, míg hőségnapból – amikor a hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 30 fokot – a szokásos 16 helyett 23-at jegyzett fel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában