Házigazda

2023.09.28. 12:00

Ötödik alkalommal rendezték meg a Fejlesztő Foglalkoztatók Fesztiválját

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság idén is megszervezte a Fejlesztő Foglalkoztatók Fesztiválját, melynek rendezési jogát a Veszprém vármegyei kirendeltség nyerte el, a fesztivál házigazdája pedig a Bakony Integrált Szociális Intézmény Veszprém Vármegye volt.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó

Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár a rendezvény megnyitóján a Hangvillában elmondta, Magyarországon idén csaknem 37 ezer ember foglalkoztatásához nyújtanak kormányzati segítséget. Kijelentette, ők úgy tudnak a mindennapok során dolgozni, hogy segítséget kapnak a munkaadójuktól, a környezetüktől és a magyar államtól is. Közülük 31 ezren az úgynevezett védett foglalkoztatásban, azaz a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásában tevékenykednek, és hatezren a fejlesztő foglalkoztatás keretében. Ehhez idén már több mint 70 milliárd forintos támogatást nyújt a központi költségvetés. 

Megemlítette, a fejlesztő foglalkoztatás a rehabilitációs foglalkoztatás előszobája, hiszen a fejlesztő foglalkoztatással előkészítik a munkavállalókat a rehabilitációs foglalkoztatásra, ami után a nyílt munkaerőpiacra is kikerülhetnek. Mint fogalmazott, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása nem elsősorban a munkáról szól. Sokkal fontosabb, hogy ez a közösség milyen védelmet, erőt, kitartást és célt ad ezeknek az embereknek a mindennapjaiba. 

Ovádi Péter országgyűlési képviselő beszédében arról szólt, hogy Veszprém tényleg büszke a múltjára és a jelenére. A városban olyan intézmények működnek, melyekben az ott dolgozók magas színvonalúan végzik munkájukat, és amelyre hivatásként tekintenek. 

A város alpolgármestere, Hegedűs Barbara azzal kezdte, nagy öröm és felemelő érzés volt látni a bejáratnál, hogy a mindennapokban milyen sokszínű, milyen értékteremtő munkát végeznek az intézményekben, illetve a civil szervezetek révén a foglalkoztatottak. Köszönetét fejezte ki, hogy a foglalkoztató intézmények segítik a foglalkoztatottak fejlesztését, azt, hogy a mindennapi életbe, a társadalom körforgásába be tudjanak kapcsolódni.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese, Jeviczki Melinda Klára elmondta, immár ötödik alkalommmal szervezték meg a fejlesztő, foglalkoztató műhelyek nagy országos rendezvényét. Sok minden változott az öt év alatt, de a fejlesztő foglalkoztatásban végzett munka töretlenül folytatódik.

Kijelentette, a mostaninál nagyobb figyelmet érdemel a fejlesztő foglalkozás, elég csak végigtekinteni a termékmustrán, a pavilonokban elhelyezett tárgyakon, vagy szót váltani a fejlesztő foglalkoztatásban dolgozó emberekkel. Szerinte mindenkinek meg kellene ismernie ezt a munkát. Olyan alkotások ezek, amelyek sokkal szélesebb körű megmérettetésen is megállnák a helyüket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában