Minden, ami a fejlődéshez kell

2023.09.16. 15:30

Óvodával bővült az egyházi általános iskola

A Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda új, csaknem 1,4 milliárd forintból megépült, 1224 négyzetméter alapterületű épületét adták át Ajkán. Az ötezer négyzetméteres saroktelken álló ingatlanban négy, galériás kialakítású óvodai csoportszoba kapott helyet mosdókkal, öltözőkkel, foglalkoztatóhelyiségekkel, tornaszobával, irodákkal, konyhával és orvosi szobával, 18 férőhelyes parkolóval.

Veol.hu

A Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda új, csaknem 1,4 milliárd forintból épült meg

Forrás: Napló

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kifejtette, hogy az elmúlt évtizedben több mint 154 ezer gyermek született. Ennek a demográfiai sikernek a hátterében számos együttműködési, támogatási program áll, amely nemcsak kormányzati intézkedéseknek, hanem az egyházaknak is köszönhető. Kiemelkedő vállalásnak nevezte, hogy a Veszprémi Főegyházmegye négy új óvoda építésére és további kettő felújítására vállalkozott. Ez kiváló lehetőséget teremt a szülőknek arra, hogy zavaros ideológiáktól mentes intézményekre bízzák gyermekeiket – mondta.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az átadón hangsúlyozta, hogy az óvoda a jelen és a jövő felnőttjeinek találkozóhelye. Az óvodapedagógusok és a kigyermekek közötti kapcsolat különösen fontos, hiszen az óvodások itt sajátítják el azokat a készségeket, amelyek segítségével megtanulhatják, hogyan éljenek békében együtt másokkal, egy közösségben, kölcsönös tiszteletben – mondta a miniszter.

Rieder András, a befogadó intézmény igazgatója elmondta, fontos mérföldkőhöz ért az intézmény és a településrész egyaránt. Több mint 40 év után újra van saját óvodájuk a tósokberéndieknek. Hozzátette, hogy a 2012-ben, amikor az általános iskolát alapították 234 tanulóval, elérhetetlennek tűnt a mai 506 fős gyermeklétszám, akik közül 100 kis óvodás veheti birtokba az óvoda épületét –tette hozzá.

Udvardy György veszprémi érsek a közös imádságot követően elmondta, hogy az óvoda közel 1 milliárd 400 millió forintos költségvetése biztosítja, hogy a gyermekek és nevelőik minden eszközzel és infrastruktúrával rendelkezzenek, ami szükséges lehet a fejlődésükhöz. Az itt nevelkedők önmagukat ismerő, önbizalommal rendelkező, képességeiket a közösség szolgálatába állító felnőttek lesznek. Itt nincs kétség afelől, hogy az életünket Istentől kaptuk, és felelősek vagyunk egymás boldogságáért – tette hozzá.

Az ünnepélyes szalagátvágást megelőzően Rieder András igazgató és Lipkáné Oszkó Ágnes óvodavezető Szent István-díjat adományozott Udvardy György érseknek, majd az óvodások szülei és nevelői a szalagátvágást követően jelképesen birtokba vehették az óvoda épületét. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában