Felavatták Gaál Zoltán szobrát, Ladányi István Volkra Ottó-díjat kapott

2023.09.11. 17:30

Tanévnyitó ünnepséget tartottak a Pannon Egyetemen

A Pannon Egyetemre jelentkezni kitűnő választás, mondta Gelencsér András rektor a Pannon Egyetem hétfői központi tanévnyitó ünnepségén, amely egyben a Gazdaságtudományi Kar tanévnyitója is volt.

Balla Emőke

Ladányi István Volkra Ottó-díjat vehetett át

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A rektor emlékeztetett arra, a HVG oktatói kiválósági rangsorában országosan a második a Pannon Egyetem, a kutatás-fejlesztési eredményesség alapján készült nemzetközi rangsorban a világ egyetemének top 5 százaléka között van a veszprémi. A megyei jogú városok közül Veszprémben a legmagasabb az értelmiségiek aránya, az intézmény része a régió gazdasági fejlődésének, aktív szereplője a város kulturális életének, a fiatalok számára vonzó alternatívát kínál. Gelencsér András úgy fogalmazott, a fiatalok beléptek a lehetőségek birodalmába, céljaik eléréséhez végig kell menni a megkezdett úton. 

Simon Attila címzetes egyetemi docens, az egyetem díszpolgára, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója is azt mondta, az egyetem mindent megad a hallgatóknak azért, hogy életük boldog és sikeres legyen. Kiváló oktatói kar és infrastruktúra jellemzi az intézményt, ahol részük lesz kihívásokban, kapnak barátokat, célokat, szabadidőt. 

Fehérvölgyi Beáta, a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Gazdaságtudományi Kar dékánja a tanulás fontosságáról és a közösség erejéről beszélt. Arra biztatta az elsőéveseket, éljenek a lehetőségekkel, induljanak versenyeken, pályázatokon. Megemlékezett Gaál Zoltánról, aki egyszerre volt oktató, mentor és kutató. Gaál Zoltán a Pannon Egyetem és jogelődjeinek meghatározó, emblematikus alakja. Közel öt évtizedes szakmai pályafutása során mindig a magyar felsőoktatás, az egyetem, a munkatársak, a hallgatók fejlesztését tartotta legfontosabb feladatának. 1971-ben az egyetem üzemgazdaság tanszékén, majd a vállalati rendszerszervezési önálló tanszéki csoportnál kapott oktatási, oktatás-szervezési, oktatásfejlesztési feladatokat. 1991-1998 között a Mérnöki Kar dékánja, 1998-2007 között a Veszprémi Egyetem, illetve jogutódja, a Pannon Egyetem rektora, 2001-2003 között a Magyar Rektori Konferencia elnöke volt. 2021-től a Pannon Egyetemért Alapítvány kurátoraként dolgozott továbbra is az intézményért.

Birkner Zoltán, a Pannon Egyetem kuratóriumának elnöke személyes hangú beszédében emlékezett a professzor karizmájára, páratlan orgánumára, szigorúságára. Kiváló stratéga és vezető, nagybetűs Ember volt, akinek személyisége, szellemisége, mondatai, gondolatai örökre itt maradnak, szellemi örökségét pedig ők képviselik, egykori tanítványai. Mestere volt, általa jobb ember lett, fogalmazott. A Raffay Béla salföldi szobrászművész által készített szobrot Gaál Zoltán özvegye és a rektor leplezték le. 

A tanévnyitón adták át a Volkra Ottó-díjat, amelyet a város önkormányzatának közgyűlése az irodalomtörténet területén végzett kimagasló szakmai munkája és a város jó hírének öregbítésében kifejtett példaértékű tevékenysége elismeréseként Ladányi Istvánnak adományozott. Ladányi István 1963-ben született a vajdasági Adorjánon. 2008-ban doktorált irodalomtudományból a Zágrábi Tudományegyetemen, majd 2015-ben habilitált a Pécsi Tudományegyetemen. 1991 őszén települt át Magyarországra, 1997-től 2002-ig lapunk, a Napló szerkesztője volt. 2009 óta a veszprémi Pannon Egyetem docense, 2012 és 2018 között a Sziveri János Intézet vezetője, 2016 és 2018 között az Irodalom- és Kultúratudományi Intézet igazgatója. 1992-től alapítóként tagja a veszprémi Ex Symposion folyóirat szerkesztőségének. 2015 és 2018 között a veszprémi Séd kritikai folyóirat szerkesztője. Az elismerést Porga Gyula polgármester adta át. 

A tanévnyitón kitüntetéseket, díjakat adtak át. Bakacsi Gyula címzetes egyetemi tanári címet, Markovits Alíz címzetes egyetemi docens címet kapott. Az ünnepségen esküt tettek az elsőévesek. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában