Tízéves hagyomány

2023.09.10. 08:00

Több mint félszázan vágtak neki a veszprémi lépcsőfutásnak

Az idén 40 éves Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (VEMAFI) elnökétől származott az ötlet, hogy épüljön igazi lépcső a Kolostorok és kertek völgyéből a Gulya-dombra.

Őrsi Ágnes

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Tíz éve, hogy a szervezet, a város, a VERGA Zrt és Neubauer Edit tiszteletbeli konzul együttműködésével el is készült a Rovaniemi lépcső. Azóta rendezik meg évről évre a gyermekrajz-plakátversennyel kibővített Rovaniemi lépcsőfutást/sétát, ami a projekt főszervezője, dr. Horváthné Buzás Anna vezetőségi tag érdeme.

Az eseményekre idén is érkeztek finn vendégek: a Helsinki központtal működő Finn-Magyar Társaság vezetősége például kilenc fővel érkezett a lépcsőfutásra Veszprémbe. Szeptember 8-10. között a VEMAFI vendégeként tartózkodnak nálunk. A már lezajlott és az év végéig még további észt és finn programokkal kívánja felhívni a figyelmet az egyesület arra, hogy 2024-ben 50 éves lesz a Veszprém-Rovaniemi testvérvárosi együttműködés.

Az esemény a Kolostorok és kertek völgyében azzal kezdődött, hogy Szoboszlai András, a VEMAFI elnöke visszaidézte, mi is adta a lépcső építésének ötletét. Sok-sok évvel ezelőtt a városban járt finn vendégek az állatkert meglátogatása után felkeresték a gulya-dombi kilátót, ám amikor lejöttek róla, csak egy vízmosáson keresztül tudtak nagy nehezen leereszkedni a völgybe. Jött az ötlet, az összefogás, aminek eredményeként, ha valaki ma az állatkert alsó bejáratán át megérkezik az intézménybe, végignézi azt, kilép a felső bejáraton. Ezután a Gizella-kilátóból megnézi gyönyörű városunkat és a Rovaniemi lépcsőn át lesétál a Séd völgyébe, hogy kényelmesen megismerkedjen az ottani látnivalókkal is.

A budapesti finn nagykövetség követtanácsosa, Kaisa Leidy még csak egy hónapja érkezett Magyarországra, de arról már értesült, hogy a kiterjedt magyar-finn civil együttműködés egyik legaktívabb tagja a VEMAFI. Gratulált ahhoz is, hogy a mozgásra, beszélgetős sétákra késztető lépcső ilyen szép, erdei környezetben valósult meg.

Porga Gyula polgármester arról beszélt, hogy a VEMAFI 40 éve a bizonyság rá, milyen sokat tudnak hozzátenni egy közösség életéhez a civil szerveződések. Gyakorlatilag velük lesz teljes egy város élete. A VEMAFI nem csak a civil világ egyik erőssége, de nekik köszönhető a veszprémi lépcsők legmeredekebbje, amit nemcsak a lakosság kedvel, de például a sportolók kiváló alapozóhelye is.

Mint évek óta, az A part alatt nevet viselő játszótér kerítésén most itt láthatók voltak az alkalomra meghirdetett gyermekrajzok. Közülük az első díjas munka alkotóját, Vörös Nórát anyukájával együtt követségi látogatásra hívta a finn tanácsos asszony, a többiek tárgyjutalomban részesültek.

Hogy a futásról is beszéljünk: sportolók és civilek több mint ötvenen gyürkőztek neki a feladatnak. Harmincan a kiírt szintet is teljesítették, ami tíz nagy kört jelent - egyetlen kör a Rovaniemi lépcsőn való lefutásból, a patakparton való futásból és a lépcsőn való felrohanásból állt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában