Elismerés

2023.09.29. 08:22

Várpalota polgármesterét és Füred címzetes főjegyzőjét is kitüntette a belügyminiszter

A helyi önkormányzatok napja alkalmából három díjat és egy érdemjelet adtak át a Belügyminisztériumban. Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere, valamint Tárnoki Richárd, a balatonfüredi közös önkormányzati hivatal címzetes főjegyzője Helyi Önkormányzatokért Miniszteri Díjat vehetett át.

Veol.hu

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere a Belügyminisztriumban szervezett ünnepségen vehette át a díjat

Forrás: BM

A helyi önkormányzatok napja alkalmából a Belügyminisztériumban tartottak ünnepséget a héten. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár itt adott át Pintér Sándor tárcavezető nevében több kitüntetést is. A díjazottak között több Veszprém vármegyei is volt: Helyi Önkormányzatokért Miniszteri Díjat vehetett át Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere, Tárnoki Richárd, a balatonfüredi közös önkormányzati hivatal címzetes főjegyzője, illetve dr. Bekényi József, a tárca önkormányzati főosztályának vezetője. A belügyminiszter Kundra Erikának, Táborfalva jegyzőjének a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát adományozta.

2000-ben nyilvánították az önkormányzatok napjává szeptember 30-át, mégpedig azért, mert 1990-ben ezen a napon tartották meg Magyarországon az első helyhatósági választásokat. Dukai Miklós a mostani, fővárosi ünnepségen méltatta a helyi önkormányzatok és az ott dolgozók munkáját, úgy fogalmazott, hogy „világosan látható, hogy bár az első önkormányzatok megalakulása óta eltelt 33 évben folyamatosan változtak a kihívások, a gazdasági, társadalmi viszonyok, és ezzel párhuzamosan a helyhatóságok szerepe is, de az önkormányzatok ezeknek mindig megfeleltek”.

Tárnoki Richárd (szemben) a Belügyiminsztériumban vehette át kitüntetését balatonfüred  címezetes főjegyző
Tárnoki Richárd (szemben) a Belügyiminsztériumban vehette át kitüntetését Dukai Miklós államtitkártól
Forrás: BM

AZ MTI beszámolója szerint az államtitkár arról is beszélt, hogy a 2010-es kormányváltás után az „erős, cselekvő állam” a korábbinál jóval nagyobb szerepet vállalt az egyes lakossági közszolgáltatások biztosításában, több hatáskör került át az újonnan létrehozott járási hivatalok hatáskörébe, és az állam a hatalmas önkormányzati adósságállományt is átvállalta. Felidézte az önkormányzatok helytállását is az elmúlt évek különböző, embert próbáló időszakaiban, és kiemelte: nem a szavak, hanem a tettek igazolták, hogy a helyi önkormányzatok nélkül nincs egészségesen működő társadalom, nincs demokrácia, és „valamennyien szegényebbek lennénk" a helyhatóságok nélkül, sokat tettek értünk, az országért, az emberekért”. Dukai Miklós végül a következő szavakkal zárta köszöntőjét: 

Isten éltesse a helyi önkormányzatokat!


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában