Támogatás

2023.10.05. 18:00

A fiatalok a városért, a város a fiatalokért

Az Európai Unió Erasmus+ ifjúsági részvételi tevékenységek felhívása keretében az önkormányzat több mint 52 ezer euró maximális összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az ebből megvalósuló projektek célkitűzése demokratikus részvételre ösztönözni a fiatalokat, előmozdítani a köztük és a döntéshozók között zajló dialógust. A Hangadó néven indult projektet a fiatalok ReYouth Veszprém névre keresztelték át, ennek záróeseményét, az eredményes munka megünneplését tartották október 4-én a Fotonban.

Benkő Péter

A fiatalok dokumentumokból összeállított emlékképpel lepték meg az alpolgármestert Fotó: Fülöp Ildikó

Az eseményen részt vett Hegedűs Barbara alpolgármester, aki röviden összefoglalta, hogyan jutottak el a pályázattól a megvalósításig, milyen folyamatok jellemezték az időszakot, hogyan zajlott az együttműködés. Majd a Veszprémi Diák és Ifjúsági Önkormányzat fiataljai – a folyamat aktív tagjai – beszéltek arról, milyen élményekkel gazdagodtak, mit jelentett számukra a projekt, és ismertették a Hétfa Kutatóintézet közreműködésével megszületett új Ifjúsági koncepció legfontosabb célmeghatározásait. Ifjúságügyi szervezetek szolgáltatásaival is megismerkedtek a megjelentek, s az Újgenerációs ifjúsági munka című nemzetközi ifjúsági projektről is tájékoztatást kaptak.

Hegedűs Barbara összefoglalta, hogyan jutottak el a pályázattól a megvalósításig, ismertetve a folyamatokat Fotó: Fülöp Ildikó

A projekt hozzájárul a 2014-es városi Ifjúsági koncepció megújításához, hogy az ifjúságot segítő helyi szolgáltatásokat, ellátandó feladatokat a fiatalok aktuális igényei alapján, velük párbeszédet folytatva újra meghatározza. A Hangadó/ReYouth figyelembe veszi az unió ifjúsági stratégiáját, az ENSZ fenntarthatósági fejlődési céljait, és konkrét elképzeléseket is tartalmaz. A projekt előtt felmérés készült, ötszáz helyi és környékbeli fiatal véleményére voltak kíváncsiak, ők a Lélektér Alapítvánnyal közösen állítottak össze javaslatot a megújításra, ezt Veszprém Város Ifjúsági Kerekasztala véleményezte, a közgyűlés pedig szeptemberben elfogadta. A fiatalok a projektzáráson dokumentumokból összeállított emlékképpel lepték meg az alpolgármestert.

Knauer Anna: Öt problémakört azonosítottak, fogalmaztak meg a fiatalok a projekt kapcsán Fotó: Fülöp Ildikó

Knauer Anna projektkoordinátor lapunknak nyilatkozva elmondta, öt problémakört határoztak meg a fiatalok. Részvételüket a közéletben, az önálló életkeretek megteremtésének segítését, kiemelten a környezetvédelmet, a sport- és szabadidő eltöltésének lehetőségeit és a fogyatékkal, nehézségekkel együtt élők integrálását. Felmerült egy állandó helyen működő ifjúsági ház mint közösségi tér létrehozása is. – A megfogalmazott célok megvalósítását több időtávra osztották be, harminchat konkrét lépéstervvel, melyek közt van, amit már a következő hónapokban meg kívánnak valósítani, de általában kétéves lépésekben időzítettek 2028-ig.

A Veszprémi Diák és Ifjúsági Önkormányzat fiataljai ismertették az új Ifjúsági koncepció legfontosabb célmeghatározásait Fotó: Fülöp Ildikó

A koordinátor elmondta, a projekt ötletének gazdája az önkormányzat, a workshopokat és egyéb eseményeket támogatók bevonásával sikerült megvalósítani széles körű együttműködésben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában