Ezt látni kell

2023.10.21. 19:00

Cuki módon kerültek a zirci aszfaltra az év élőlényei +fotók

Gyerekek, kréták, aszfalt és rajzolás rajt! Nemcsak az egész tenyerük, még az arcuk és a fülük is kék krétaporos lett a diákoknak, amikor az év élőlényei jelentek meg alkotásaikon a zirci betonon. A fecskefarkú volt a sláger.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Összesen tizennyolc csapat jelentkezett a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeum felhívására, érkeztek általános iskolások Zircről, Dudarról, Borzavárról, Nagyesztergárról, még Veszprémből is. Az év fajainak valamelyikét kellett az aszfaltra rajzolniuk a Gyerekek a természetért című rendezvényen, az állatok világnapja alkalmából. Lapunknak a helyszínen elmondták, aszerint választottak élőlényt, hogy melyiket szeretik, ismerik jobban és melyiket tartják szebbnek, könnyebben lerajzolhatónak. Volt, akik előre elkészített vázlatokkal érkeztek és több faj is megjelent rajzukon azok közül, amelyek közül választhattak.  

Az év lepkéje, a fecskefarkú pillangó volt a sláger, több tanulót megihletett, és egyébként tudják róla, hogy épp szárnyának rajzolata, szépsége nyújt neki védelmet a ragadozók ellen. A vakond, az év emlőse pedig hosszú útra indul párkereséskor. Az év madara, a barkóscinege csilingelő hangon tartja a kapcsolatot társaival. A narancssárga hasú alpesi gőtének, az év kétéltűjének különleges a nászszertartása. Volt, aki az év ősmaradványát, a borostyánt is krétával színezte ki, úgy, hogy a közepébe rejtette az év rovarát, a közönséges temetőbogarat. Az év vadfaját, az európai őzt is több bakonyi diák kedveli. Az év gyógynövénye, a vadgesztenye szintén sokak kedvence. S a lápi póc, az év halának aszfaltra rajzolása sem jelentett teljesíthetetlen kihívást a benevezőknek, és folytathatnánk a sort az év vadvirágával, a borzas lennel. A lényeg, hogy a gyerekek megismerték őket a felkészülés során, tudják, hogyan védhetik az állatokat, a növényeket, mit tehetnek ők értük.

Hamarosan kvíz jelenik meg a témában hírportálunkon, a veol.hu-n. Az év fajait abból a szempontból bemutató sorozatunk, hogy előfordulnak-e a Bakonyban, már elolvasható internetes felületünkön, a természetkutatók segítettek az összeállításban. 

A következő eredmények születtek: 
I. helyezett – Szilágyi-lányok (Szilágyi Keresztény Iskola; Sipos Rozi, Sipos Lili, Szitás Borbála), II. helyezett – Bakonyi Őzek (Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola; Békési Kinga, Szőllősi Panna, Pécsi Fanni), III. helyezett – Fecskefarkú Pillangók (Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola; Prímász Réka, Finta Gabriella, Müller Ajsa), Különdíjas – Őrült Mókusok (Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola; Répás Nóra, Riga Hanni, Simon Ramóna). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában