Különleges menet

2023.10.24. 10:00

„Éjjel érkezem…”: megérkezett Tapolcára a legendás svédacél +videó

Újra régi felségterületén járt a 002-es svédacél, bár még nem a saját erejéből. A 29-es vonalon hozta le a fővárosból Tapolcára 010-es társa. A gép valaha a 29-es (Székesfehérvár–Tapolca) vonalon vitte a vonatokat, s itt most arra vár, hogy motort kapjon, beüzemeljék és újra vaspályára álljon.

Benkő Péter
A 002-es gép egy 2017-es felvételen, még a Keletiben várja sorsa jobbra fordulását
Fotó: Benkő Péter

A sorozat hatalmas legenda idehaza (is), szinte minden vasútbarát hatalmas kedvence. Vármegyénkben különösen. A 29-es vonal, az északi Balaton-part volt ugyanis évtizedekig a NoHAB mozdonyok nagy részének felségterülete. Az egykor M61 002-es pályaszámot viselő csodajárgány a Keleti pályaudvaron várt évekig jobb sorsára, a NoHAB-GM Alapítvány minden tőle telhetőt megtett, hogy újból üzemképes legyen. Ennek folytatására készülnek Tapolcán, új motor beszerelésével, s a gép beüzemelésével.

Kollégánk nem restellt felkelni még az éjszaka kellős közepén sem, hogy megörökítse a veol számára Balatonalmádiban azt a menetet, melyben a 010-es társa hozza le a 002-est, és viszi Tapolcára. Videónkon a különleges mozdonyvonat, amit ezúton is köszönünk kollégánknak, Mészáros Péter Leónak, egy korábbi fotónkon látható a gépet.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában