Lóky György

2023.10.26. 10:00

Gyászol a magyar éremgyűjtés: elhunyt a numizmatika pápai vezéralakja

Életének 81. évében elhunyt a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Pápai Csoportjának örökös tiszteletbeli elnöke, Lóky György, akinek javaslatára 1982 óta tartanak numizmatikai találkozókat Pápán.

Haraszti Gábor

A pápai tagság igyekszik továbbvinni Lóky György örökségét

Forrás: Éremgyűjtők

Lóky György a 80-as évek elején Marcaliban ismerkedett meg a numizmatikával, akkor Pécsre járt találkozókra. Ezeknek az összejöveteleknek a mintájára javasolta a pápai éremgyűjtőknek, hogy a városban is szervezzenek hasonló rendezvényeket. Így is lett, a pápai tavaszi Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozóból idén áprilisban már a negyvenediket rendezték, akárcsak az ezredfordulón indult nyári Érem- és Fegyverbörzét, melyből augusztusban a huszonharmadikat tartották.

− Mindenféle túlzás nélkül mondhatjuk, Gyuri bácsi volt a csapatunk motorja, az ő nyugodt, derűs habitusa, megfontolt, körültekintő gondolkodásmódja, precizitása, munkabírása, numizmatikai tudása minta volt mindannyiunk számára – mondta Buzás Gyula, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Pápai Csoportjának elnöke. 

− Az ő ötlete volt az ezen alkalmakra készült „büféjegy”, vagyis alkalmi pénz kiadása, melyek igényességükkel kivívták a gyűjtőtársak érdeklődést is, ezekről egy kis katalógust is írt. Az ő kezdeményezése volt az őszi időszakban megtartott szakköri kirándulás, több, mint egy tucatnyi ilyet szervezett meg a tagság legnagyobb örömére. Nemcsak a pápai csoport „belső összetartása”, működése köszönhető neki, hanem az országos kapcsolattartás is: sok éremgyűjtő találkozón vett részt feleségével országszerte, valamint sokáig ő képviselte csoportunkat a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete küldöttgyűlésein. 

Tudása számunkra etalon volt. Számtalan kiállítás, bemutató résztvevője, szervezője volt városunkban és környékén, valamint szívesen ment el iskolákba is előadásokat tartani a diákoknak. Neki is köszönhetően a Pápai Éremgyűjtő Kör 1995-ben megkapta Pápa Város Díszoklevelét, 2017-ben pedig a Pápai Városbarát Egylet Éberhardt Károly-emlékérmét

− idézte fel Buzás Gyula, aki azt mondta, nehéz, de megtisztelő feladat lesz Lóky György örökségét továbbvinni, a pápai éremgyűjtő csoport működését az általa és a hajdani vezetőségi és szakköri társai által kialakított úton haladva fenntartani, de szerencsére olyan tudást és emberi mintát adott át, ami ebben segíti őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában