25 év

2023.10.16. 07:00

Jubileumot ünnepeltek Ajkán

Fennállása 25. éves évfordulóját ünnepelte a Gyepesi Örökségünk Egyesület és a nyugdíjasklub a napokban a gyepesi művelődési házban.

Tisler Anna

kép: Samu Imréné és Áment Márton az ünnepségen Fotó: Gyarmati László

A Gyepesi Örökségünk Egyesület elmúlt negyedszázados működését a jelenlegi elnök, Áment Márton ismertette. Az egyesület 1998. január 31-én alakult 21 fővel, februárban 31 fő csatlakozott. Az alakuláskor Lakner Árpád volt az elnök. Áment Mártont 2007 februárban választották elnökké. Az egyesület célja a kulturális örökség megóvása, a hagyományok felelevenítése, a falu lakosságának összetartása, a generációs együttműködés elősegítése. A jelenlegi taglétszám 110 fő. A városi önkormányzat segítségével 2008-ban háborús emlékművet állítottak a világháborúk gyepesi áldozatainak emlékére, a hősök napján minden évben megemlékezést és koszorúzást tartanak. 

Az emlékszobát 2009-ben alakították ki, majd 2018-ban bővítették. Tűzoltó emlékhelyet állíttattak. A helyi szakemberekkel együtt társadalmi munkában 2011-ben a közösségi épület külső részét is rendbe hozták. 

Az önkormányzat segítségével 2014-ben felállították az 1848-as emlékművet, ahol minden év március 15-én megemlékezést és koszorúzást tartanak. A 800 éves évfordulóra szervezett Városi versenyen 2014-ben kétmillió forintot nyertek, amelyből a templomkertet alakították ki. A Keresztút és a kálvária 2018-ban készült el. Az Ajka 60 versenyt megnyerte a közösség, a kapott 20 millió forintból a ravatalozót adták át 2021-ben. 

Az 1998. decemberben 31 fővel alakult nyugdíjasklub működéséről Samu Imréné elnök számolt be. A jelenleg 47 tagú klub nyugdíjasai szeretnek énekelni, verset mondani, kirándulni, önkéntes munkával szebbé tenni a környezetüket. Rendszeresen fellépnek az egyházi kórustalálkozón, a helyi búcsún, megünneplik a névnapokat, születésnapokat. Támogatja őket az ajkai önkormányzat, Pék Attila és Grőberné Adorján Renáta karnagy. 

A vacsorát a klub tagjai készítették, majd közösen elfogyasztották a születésnapi tortát. Az ünneplőknek Pék Attila és Pékné Nyirő Anita zenélt és énekelt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában