Szarvasmarhák

2023.10.15. 10:00

Ezeket a limousinokat imádni fogod: fotókon a Bakony aranyvörös hírességei

Aranyvörös színük miatt sokan észreveszik a 82-es főút mellett, Zirc közelében a szarvasmarhákat, de Alsópere felől Olaszfaluba tartva igazán szép látványuk a hegyoldalban. Hogy kerültek ide a limousinok? – kérdezik többen. Igazából már a 80-as évek óta itt vannak, épp ez az egyik előnye ennek a tenyészetnek. 

Rimányi Zita

A limousin (ejtsd: limuzin) szarvasmarha egy franciaországi régióról kapta a nevét

Forrás: Napló

Fotó: Rimányi Zita

A limousin (ejtsd: limuzin) egy franciaországi régióról kapta a nevét, onnan került ide még a 80-es évek elején. Megszerette a Bakonyt, mert annak klímája, domborzata hasonlít a hazájához. Egyébként is alkalmazkodó fajta, könnyen ellik, jó a húsaránya. Nagytestű, francia húsmarhafajta – ez a hivatalos meghatározása, mi először azt tapasztaltuk, hogy szelíd. Néhány egyed ugyan félénken elhúzódott kameránktól, páran kíváncsian közeledtek feléje.  

Ábrahámné Mayer Judit ágazatvezető, állattenyésztési mérnök vezetett minket a panorámás kilátású helyre, a zirci székhelyű gazdaság, a Bakony Ho-Li Kft. olaszfalui telepére. Megtudtuk tőle, hogy ez az egyik legrégebbi és legismertebb limousin törzstenyészet hazánkban. Mesterséges megtermékenyítéssel szaporítják az állatokat, így a genetikai értékük nagyobb. A pedigrére, a törzskönyvezésre nagyon figyelnek, külföldről hozott szaporítóanyag révén is, ugyanis tenyészállatokat állítanak elő, amelyek keresettek. A bikák innen elkerülnek más telepekre, hatvanat adnak el évente átlagosan, továbbá húsz vemhes üszőt. Többségük külföldre kerül. A jelenlegi létszám, a szaporulattal együtt csaknem ötszáz, ebből kétszáz a tehén.

Olaszfaluból a szarvasmarhákat állatkiállításokra rendszeresen viszik, ennek is köszönheti a bakonyi limousin a jó hírét, ismertségét, elismertségét. Ahhoz járul hozzá a tenyészet, hogy más telepeken jó minőségű marhahúst állíthassanak elő. Innen került ki például a Zakó nevű, genetikailag szarvatlan tenyészbika, melynek több tízezer utódja lett Európa-szerte.

Az olaszfalui tenyészet állatainak szükséges takarmány zömét maga termeli meg a zirci székhelyű gazdaság a környéken, s az ágazatvezető és munkatársai, Martini Tamás ügyvezető és Váli Attila telepvezető szakmai munkájának egyik bizonyítéka, dicsérete, hogy a tenyészállatok iránt nagy a kereslet. Az istállókat megnézve azt szintén megtudtuk, hogy a telet jól bírja a limousin, az a fontos, hogy szélvédett helyen lehessen, az állatok egészségi állapotára pedig folyamatosan figyelnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában